Erősen indult az év a hazai tőzsdén, tíz havi csúcson a BUX

A tavalyi év utolsó két hónapjának trendje folytatódik a Budapesti Értéktőzsdén: emelkednek főleg a korábban a válság miatt elkerült szektorok papírjai. Már csak 8 százalékra van a BUX az egy éve felállított rekord magas értékétől.

2021. 01. 06. 16:38
null
Budapest, 2015. június 22. A BÉT csengője a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első három tőzsdenapja emelkedést hozott a BÉT-en: lényegében folytatódott a több mint két hónapja tartó befektetői lelkesedés, melynek során elsősorban a válság során elhanygaolt szektorok részvényeit veszik. Európában is nyomon követhető ez a folyamat: a korábban elkerült olajipar és a pénzügyi szektor jól teljesít, emellett általában is megnövekedett az érdeklődés a kisebb és feltörekvő piacok iránt.

Miközben Európa-szerte még tombol a járvány és a legtöbb országban korlátozások vannak életben, a befektetők már a jövőt nézik, hisz mindenhol elkezdődött a lakosság oltása, így számítani lehet rá, hogy a járvány az idei év folyamán ha nem is szűnik meg teljesen, a gazdaságot már nem fogja akadályozni, és

fokozatosan felélednek a most még nem működő szektorok is, mint az idegenforgalom.

Különösen nagy a kereslet az olajszektor cégei iránt, és nem csak a jövőbeni remények miatt, hanem azért is, mert világszinten már jelenleg is nő az olajfogyasztás. Ebben nem kis része van Kínának, ahol a járvány ugyan elsőként ütötte fel fejét, de viszonylag hamar visszaszorult, sőt szinte teljesen megszűnt, és korlátozások sincsenek már érvényben. Ennek következtében a kínai gazdaság már lényegében teljes gőzzel működik, márpedig az ország a világ legnagyobb olajimporőre. Fontos tényező, hogy az olajtermelő országok a kitermelés korlátozásáról megállapodnak, így az ár stabil, sőt az év első napjaiban emelkedett is.

Nálunk a Mol ennek megfelelően jól teljesít, 2300 forint feletti ára már

50 százaléknál nagyobb emelkedést jelent a tavalyi mélyponthoz képest.

Stabilan veszik az OTP-t is, noha a bank esetében még egy kockázati tényező, hogy a meghosszabbított törlesztési moratórium ideje alatt nem lehet tudni, mekkora a nemfizető hitelállomány, kétségkívül a bank elég nagy tartalékot képzett kedvezőtlen esetre is. A Telekom ugyancsak erősödött az év első napjaiban, maga a BUX index elérte a 43 ezer pontos szintet, amire utoljára tavaly március elején volt példa, amielőtt világjárvánnyá terebélyesedett volna a koronavírus.

A kisebb vállalatok részvényei iránt is megnőtt az érdeklődés, közülük kiemelkedik a Masterplast, amely november közepén még 800 forintot ért, most pedig már 2400 fölött van, vagyis

megháromszorozta értékét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.