Javított őszi prognózisán az IMF

Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének – áll a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb, felülvizsgált prognózisában. Tavaly a világon egyedüliként Kína tudott GDP-gyarapodást produkálni, 2,3 százalék erejéig.

Magyar Nemzet
2021. 01. 26. 18:49
Man walks past the IMF logo at HQ in Washington
2012-ban a Jobbik még határozottan tiltakozott az IMF megszorításai ellen Fotó: Yuri Gripas Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap tette közzé a tavaly őszi World Economic Outlook (WEO) prognózis felülvizsgált változatát, amelyben 0,3 százalékponttal 5,5 százalékosra javította idei világgazdasági növekedési előrejelzését. Tavaly októberben az IMF 4,4 százalékos bruttó hazai termék- (GDP) csökkenést jelzett 2020-ra és 5,2 százalékos növekedést 2021-re.

A 2020-as világgazdasági GDP-csökkenés végül 3,5 százalékos lett az év második felében tapasztalt, a tavaszi visszaesés helyreállítására beindult lendületes növekedésnek köszönhetően.

A 2022-re vonatkozó, 4,2 százalékos GDP-növekedési prognózisán viszont nem változtatott az IMF – áll a távirati iroda összefoglalójában, amely külön kiemeli, hogy a dokumentum egyúttal figyelmeztet a remélt növekedés különösen kiélezett kockázataira is, elsősorban az ösztönző intézkedések országonként és régiónként eltérő hatékonysága miatt.

Az IMF legfrissebb prognózisában 0,3 százalékponttal 5,5 százalékosra javította idei világgazdasági növekedési kilátásait
Fotó: Yuri Gripas / REUTERS

A fejlett országokra vonatkozó, javított növekedési előrejelzésében az IMF az idei évre 4,3 százalékot állított be, ami 0,4 százalékponttal magasabb az őszi prognózisnál, 2022 esetében pedig 3,1 százalékot vár a korábbi 2,9 százalék helyett. Az országcsoport bruttó hazai terméke 2020-ban 4,9 százalékkal esett vissza. Az euróövezetben a tavalyi 7,2 százalékos GDP-csökkenés után az IMF a gazdaság 4,2 százalékos bővülésére számít, ami 1,0 százalékponttal alacsonyabb az őszi prognózisban jelzettnél, 2022-ben pedig 3,6 százalékos bővüléssel kalkulál, a korábban prognosztizáltnál 0,5 százalékponttal magasabbal. A Valutaalap az idei németországi növekedési prognózist 0,7 százalékponttal, 3,5 százalékra rontotta, a jövő évi 3,1 százalékos előrejelzésen pedig nem változtatott. A német GDP tavaly 5,4 százalékkal csökkent.

A fejlődő országokban a pénzügyi világszervezet 6,3 százalékos növekedéssel számol ebben az esztendőben és kereken ötszázalékossal jövőre.

Ez az idei prognózisban 0,3 százalékpontos feljebb srófolást, míg 2022 esetében 0,1 százalékpontos mérséklődést mutat az előzőekhez képest. Az országcsoport bruttó hazai terméke tavaly 2,4 százalékkal apadt.

Kínai növekedési előrejelzését az IMF 2021-ben 0,1, míg 2022-ben 0,2 százalékponttal 8,1 és 5,6 százalékra csökkentette. Kína tavaly a világon egyedüliként 2,3 százalékos GDP-növekedést produkált. India gazdasága az idén 11,5 százalékkal növekedhet, 2,7 százalékponttal gyorsabb ütemben az előző prognózisnál, jövőre pedig 6,8 százalékkal, ami 1,2 százalékpontos visszaesés a korábbi előrejelzéshez képest. India tavaly 8,0 százalékot veszített bruttó hazai termékéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.