Mozgalmas év áll az atomenergia-hivatal mögött

Engedélyek sorát adta ki az Országos Atomenergia-hivatal tavaly, a hatóságnak az idén talán még több feladatot ad a Paks II beruházás.

2021. 01. 19. 11:28
null
A szakemberek már dolgoznak a helyreállításon Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén folytatódik az új paksi atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó engedélykérelem – amelyet a Paks II Zrt. 2020. június 30-án nyújtott be – feldolgozása az Országos Atomenergia-hivatalban (OAH) – közölte éves tájékoztatóján a hatóság. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását célzó beruházás számos engedélyét már kiadták korábban, illetve elkezdődött a létesítésiengedély-kérelem alapját képező előzetes biztonsági jelentés nemzetközi felülvizsgálata.

A létesítési engedélyezéshez kapcsolódóan közmeghallgatást is szerveznek, a hatósági eljárás várhatóan 2021 őszéig tart majd.

Ez a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is több tízezer oldal terjedelmű.

Az OAH egyúttal jelezte, hogy a 2019-ben meghatározott létszámzárlat miatt új kollégákat csak a kilépő, nyugdíjba vonuló munkatársak pótlásakor vehet fel, holott korábban az előtte álló jelentős hatósági feladatokhoz és eljárásokhoz igazodva, ütemezetten határozta meg a munkaerő-szükségletet. A helyzetet nehezíti az is, hogy jelenleg hazánkban a teljes nukleáris iparnak jelentős a mérnökszükséglete.

Gazdaságosabban használható üzemanyag érkezhet a Paksi Atomerőműbe
Fotó: Havran Zoltán

A Paks II Zrt. beküldte a nukleáris biztosítékokra vonatkozó előzetes adatszolgáltatást is, továbbá a két új blokk fizikai védelmi tervét. A felvonulási terület építményei kapcsán az előző év során tíz, 2021 elején további két építési engedélyt adott ki az OAH. Ezek között szerepelt irodaépület, étterem és konyha, betonkeverő üzem, betonvizsgáló laboratórium, acéltermékeket készítő műhely engedélyezése.

A hatóság új blokkokhoz köthető további, rövid és középtávon várható feladatai:

  • a hosszú gyártási idejű berendezések (például a reaktortartály, főkeringtető szivattyú),
  • a reaktorépülethez kapcsolódó földmunkák (talaj-előkészítés, résfalazás),
  • az új atomerőművi blokkok építését és szerelését biztosító épületek és
  • az új blokkok egyes építményeinek
  • engedélyezése, majd a tevékenységek ellenőrzése.

    Kiemelkedő feladatként jellemezte az OAH a Paksi Atomerőmű új típusú, úgynevezett SLIM fűtőelem-tesztkazettáinak engedélyezését.

    Az erőmű így elkezdhette tizennyolc, új típusú üzemanyag tesztelését,

    ezek a jelenlegihez képest vékonyabb pálcaburkolattal és furat nélküli pasztillákkal gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást tesznek lehetővé.

    A kiégett kazetták erőmű melletti, átmeneti tárolója soron következő fázisának építése 2020-ban elkezdődött, a bővítés eredményeként négy tárolókamrával – összesen 28 kamrásra – bővül a létesítmény, további tárolókapacitást biztosítva a Paksi Atomerőmű kiégett üzemanyaga számára.

    Az atomerőműben összesen 19, nukleáris biztonsági jelentésköteles esemény történt tavaly, jellemzően elektromos meghibásodások miatt. Az események a nukleáris biztonságot nem veszélyeztették, a nemzetközi nukleáris események hétfokozatú skáláján (INES) a legalacsonyabb, skála alatti, 0 besorolást kapták. Az év során tíz alkalommal változott az atomerőmű teljesítménye úgy, hogy azt nem tervezték előre.

    A Budapesti Kutatóreaktorba 2020 augusztusában többéves üzemeltetéshez elegendő üzemanyagot szállított az oroszországi TVEL nukleárisfűtőanyag-gyára, a beszerzés az OAH felügyelete mellett zajlott.

    Egyre bővülő feladatkör

    Idén harmincéves az OAH, ennek kapcsán felidézték: az elmúlt évtized hozta a legjelentősebb változásokat, mind a feladatkörök bővülését, mind a hivatal személyi állományának növekedését tekintve. Míg korábban néhány nagyobb engedélyese volt a hivatalnak, most már mintegy négyezer ügyfél hatósági felügyeletét látja el. Ez számos kihívás elé állította a szervezetet, viszont egyúttal lehetőséget teremtett az atomenergia felhasználásához kapcsolódó követelmények összehangoltabb, egyértelműbb meghatározására. A nukleáris biztonság, védettség, sugárvédelem és a biztosítéki rendszer felügyelete így már egy hatósághoz tartozik, ami több szempontból is előnyös a terület szabályozását és felügyeletét illetően.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.