Csökken az egészségipari függőség

Eredményes az Egészségipari támogatási program, amely heteken belül lezárul. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár lapunknak elmondta: hamarosan várható az újabb pályázat, amely szintén a hazai egészségipar megerősödését szolgálja.

Sós Natália
2021. 02. 20. 7:30
null
Dunaföldvár, 2021. február 17. A Vajda-Papír Kft. új, nagyteljesítményű maszkgyártó gépe a cég dunaföldvári üzemében 2021. február 17-én. Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda Papír üzembe állította azokat a modern gépsorokat, amelyekkel napi 1 millió orvosi eszköz minőségű maszk készül. Az Egészségipari Támogatási Program keretein belül megvalósult 1,4 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,1 milliárd forinttal járult hozzá. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány és az azzal járó válság arra is rámutatott, hogy több területen kiszolgáltatott Magyarország, ahogy az Európai Unió más tagállamai is. Így például az egészségügyi eszközök beszerzése jelentős erőfeszítésekre késztette hazánkat. Tavaly augusztusban a Pénzügyminisztérium ötvenmilliárd forintot különített el az Egészségipari támogatási programra (ETP). A járvánnyal az egészségipar, valamint az ellátáshoz szükséges eszközök gyártása stratégiai ágazattá vált. Az egészségipar fejlesztése különösen fontossá vált, noha ez eredetileg is része a kormányzat gazdaságpolitikájának.

– Eddig 46 támogatási szerződés született, a megállapodások közel 65 milliárd forintnyi beruházások létrejöttét segítik elő – mondta a Magyar Nemzetnek Gion Gábor. A pénzügyekért felelős államtitkár jelezte: a kezdeményezés eredményes, a fejlesztések jelentős része már az idén lehetővé teszi, hogy elkezdődjön a termelés az érintett vállalkozásoknál. – Az új beruházások hatásai a jövő évtől válnak leginkább mérhetővé, azonban az már most látszik, hogy az egészségipar jelentős növekedése számos új munkahelyet hoz létre – tette hozzá.

A támogatásokkal a többi között szájmaszkok, védőruhák, higiéniai eszközök, fertőtlenítőszerek, gyógyszeralapanyagok gyártási kapacitásai bővülnek. Ezek mellett lehetőség nyílt például nővérhívó rendszerek és 3D-s nyomtatással előállított orvosi eszközök gyártására is.

A legkisebb támogatható projektméretet 400 millió forintban határozták meg. Az elszámolható költségek legalább fele gépek, berendezések beszerzésére fordítható, míg az infra-strukturális és ingatlanberuházás aránya az elszámolható költségek legfeljebb 50 százaléka lehet – közölte a minisztérium még a program meghirdetésekor.

A Vajda-Papír Kft. új, nagyteljesítményű maszkgyártó gépe
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Lapunk is többször beszámolt arról, hogy hatalmas verseny indult a járvány kirobbanását követően az egészségügyi eszközökért, így például fertőtlenítőszerekért, amelyből hetek alatt hiány lett az országban. Hasonló „harc” indult a lélegeztetőgépekért is. Az Egészségipari támogatási program beruházásai elősegítik az emberek biztonságos ellátását, emellett a gazdaság újraindulását is támogatják. Ráadásul ezek a termékek jóval drágábban szerezhetők be külföldről, főleg ha a kereslet is megugrik. Ezen a helyzeten is kedvezően változtat a hazai egészségipar megerősödése.

– Az ETP által támogatott beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország önellátó legyen a védőeszközök gyártásában. Van hová fejlődni, a hazai előállítású egészségipari termékek részaránya az egészségügyi ellátásban iparági becslések szerint 18 százalékos, míg más európai uniós tagállamban ez akár a hetven százalékot is elérheti – emelte ki az államtitkár.

Szerinte a hazai ellátás biztosításán túl a magyar cégek a külpiacokon is meg tudnak majd jelenni a termékeikkel. Nemcsak vészhelyzetben, de békeidőben is. Mindez az egész ország versenyképességének erősítését is szolgálja.

Gion Gábor emlékeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különböző ajánlásaira, amelyekben listázta, hogy melyek azok a kritikus eszközök, amelyek biztosítására kellő hangsúlyt érdemes helyezni vészhelyzetekre való felkészülés érdekében. A megkötött szerződésekkel szinte teljeskörűen lefedik a listát a beinduló termelőkapacitások.

– A Pénzügyminisztérium által kiírt program heteken belül lezárul, de ezzel nem ér véget az egészségipar fejlesztése. Hamarosan az Innovációs és Technológiai Minisztérium is kiír egy hasonló pályázatot – mondta végül az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.