időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Egyenlőtlen kilábalás jöhet idén

Horváth Éva
2021.02.18. 20:27
Egyenlőtlen kilábalás jöhet idén

A járvány okozta gazdasági sokk utáni kilábalás lehetőségeit mérlegelve jelentős különbségekkel lehet számolni idén mind az egyes országok, mind a különféle ágazatok tekintetében. A Coface legfrissebb elemzése szerint 2021-ben a magyar gazdaság négyszázalékos növekedésre lehet képes, a bővülésben az országban működő autógyárak kaphatnak fontos szerepet. 

Ma már kijelenthető, hogy a tavaly kirobbant koronavírus-járvány miatt 2020-ban a második világháború óta az egyik legjelentősebb nemzetközi gazdasági visszaesés következett be. Az idei esztendő azonban már a növekedés éve lesz: a globális GDP (bruttó hazai termék) 4,3 százalékkal, a világkereskedelem volumene pedig 6,7 százalékkal bővülhet – derül ki a Coface által készített ország- és szektorkockázati elemzésből. A világ egyik vezető hitelbiztosítója ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy miközben Kína és több ázsiai ország teljesítménye felfelé húzza a globális gazdasági növekedést, a legfejlettebb gazdaságok nem térnek még vissza a válság előtti GDP-szintjükre ebben az évben. Az eltérő ütemű kilábalás és az egyenlőtlen fejlődés viszont a jövedelmi egyenlőtlenségek elmélyülésével járhat, emiatt több országban fokozódhat az elégedetlenség.

Hazánkkal kapcsolatos előrejelzésükben a Coface szakértői úgy ítélik meg, hogy a magyar gazdaság 2021-ben újra növekedési pályára állhat. Fokozatos fejlődésre számítanak, ahogy az egészségügyi helyzet javulásával enyhülnek a korlátozások.

A háztartások fogyasztása várhatóan növekszik a lakossági megtakarítások és a fogyasztási hajlandóság emelkedésével.

Utalnak rá, hogy a lakosságnak nyújtott segítség – a többi európai országgal összevetve – szűkösebb volt, mind a korlátozott álláskeresési támogatás, mind a részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzése miatt. Magyarországon a válságkezelés legfőbb eszköze a háztartások és a vállalkozások számára nyújtott hiteltörlesztési moratórium volt, azonban a bevétel nélkül maradt vállalkozások esetében ez csak részben oldotta meg a gondokat. A kevésbé szigorú korlátozások ellenére a válság jelentős hatással volt a magyar gazdaságra, annak nyitottsága, az autóipartól való függése és a turizmus, valamint a szállítmányozás zsugorodása miatt – áll a hazánkról készült összefoglaló részben.

A magyar gazdaság idei bővülésben fontos szerepet kaphatnak az országban működő autógyárak
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Coface-prognózis szerint 2021-ben a magyar gazdaság négyszázalékos növekedésre lehet képes, amit a világgazdaság újjáéledése, valamint az autóipar pozitív kilátásai segíthetnek, ezen keresztül a magyarországi autógyárak kaphatnak fontos szerepet a kilábalásban. A cég szakértői egyúttal figyelmeztettek arra, hogy a befektetéseknél két ellentétes hatás feszülhet egymásnak. Egyrészt a vállalati befektetések várhatóan mérsékeltek maradnak, miután a cégek szívesebben használják majd ki a járvány miatt megmaradt szabad kapacitásaikat a további befektetések helyett. Ráadásul a bizonytalanság is a beruházások ellen szól. Másrészt viszont

a gazdaságösztönző kormányzati lépések révén kedvező finanszírozási lehetőségeket és egyéb kedvezményeket kaphatnak a vállalkozások, amelyek a fejlesztések élénkülését eredményezhetik.

A hitelbiztosító elemzői szerint a koronavírus-járvány miatti látványos növekedést követően Magyarország államháztartási hiánya várhatóan csökken 2021-ben. A magyarországi exportot pedig élénkítheti a gazdaság versenyképessége, a javuló kereskedelmi kilátások és az autóiparban tapasztalható növekvő kereslet is.

Századvég: Februárban stagnált a konjunktúraérzet

A Századvég Gazdaságkutató 2021. februári felmérése szerint mind a lakosság, mind a vállalatok konjunktúraérzete változatlan maradt az előző hónaphoz képest. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett index a lakosság esetében –6,4, míg a vállalkozások esetében –12,1 ponton alakult, ami azt is jelzi, hogy a gazdaság összességében csak kis károkat szenvedett el, azonban egyes szektorok helyzete kritikus. A konjunktúraérzet érdemi javulására akkor lehet számítani, ha a korlátozások jelentős mértékben lazulnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.