Nyártól újra béremelési kényszert hozhat a munkaerő megtartása

A korlátozások feloldása után újraindul a verseny a munkaerőért, ami ismét béremelésre kényszerítheti a cégeket.

Magyar Nemzet
2021. 02. 06. 6:55
null
A tavalyi, visszafogott fizetésemelések mellett is tíz százalék körül nőtt a fizikai foglalkoztatottak bére Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 9,9 százalékkal emelkedett 2020-ban a fizikai munkát végző szak- és betanított munkaerő bruttó bére 2019-hez képest – derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország közös, béradatokon alapuló elemzéséből.

Ezzel a legalacsonyabb keresetű kékgalléros munkakörökben átlagosan 1322 forintra nőtt tavaly az órabér.

A közel tízszázalékos emelkedés jelentős, habár egy évvel korábban ezekben a munkakörökben átlagosan 21 százalékkal nőttek a keresetek.

A járvány a legtöbb területen befagyasztotta az érdemi keresetemelkedést. A tavalyi bérrendezéseket leginkább az első negyedévben hajtották végre a munkáltatók.

A tavalyi, a járvány miatt visszafogott fizetésemelések ellenére tíz százalék körül nőtt a fizikai foglalkoztatottak bére
Fotó: Kurucz Árpád

Az elemzés szerint ma már az ország egyetlen pontján sem jellemző az 1100 forintnál alacsonyabb órabér, ugyanakkor a részletes statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is jelentős az eltérés az egyes régiókban a bérszintek között.

Míg Észak-Magyarországon, az Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb körzeteiben 1500 forint felett alakult. Közép-Magyarországon és a fővárosban ugyanakkor már közel 2000 forint volt az átlagos fizikai órabér.

Jóval kisebb emelésben részesültek 2019-hez képest 2020-ban a bruttó 500 és 800 ezer forint között kereső, fehérgalléros munkakörökben dolgozó középvezetők.

Nekik átlagosan háromszázalékos bérfelzárkózást hozott a múlt év a közel nyolcszázalékos 2019-es emelést követően. Az infláció alatt maradó átlagos bérnövekedésen belül ráadásul a korábbi 9,4-ről 11 százalékra emelkedett a kiegészítő bérelemek, vagyis a pótlékok és a juttatások aránya.

A veszélyhelyzet nyár elejére várt feloldását követően, a második negyedév végén gyorsulhat fel a fehérgallérosbérek növekedése,

mivel ismét erősödik a munkaerőért folytatott verseny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.