időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Autóipari beszállítók települnek a debreceni ipari parkokba

Gőz József Miklós
2021.03.22. 09:21

Az autógyártás igen sok berendezés és felszerelés elkészítését igényli, amely munkát nem az összeszerelést végző üzemek végeznek el. A debreceni ipari parkokban befektetők között több olyan nagy világcég van, amelyik kifejezetten ilyen termékekre szakosodott. Az önkormányzat beruházási politikája is elsőbbségben részesítette őket, gondolván arra, hogy az ország autógyártásának szüksége lesz ilyen cégekre. Különösen áll ez a régióra, amióta kiderült, hogy a BMW a debreceni északnyugati ipari parkban építi fel a legújabb gyárát.

A Thyssen-Krupp debreceni gyára az egyetemi ipari parkban épült fel, az IT Hungary épülete mellett. Harmadik éve folyik a termelés. A több mint 18 ezer négyzetméteres alapterületű gyárban évente több millió magas minőségű csavarrugót és stabilizátort állítanak elő neves autómárkáknak, 250 dolgozónak adva munkát.

A Vitesco Technologies üzeme két év alatt készült el tavaly őszre a déli ipari parkban, s már decemberben kétszáz dolgozót foglalkoztatott. A létszámot fokozatosan 450-re bővíti. A cég világszínvonalú terméke, amelyet Debrecenben is gyárt, az úgynevezett ráfröccsöntött sebességváltó vezérlési egység. A szerkezet lelke, a nyomtatott áramkör itt nem burkolat alatt van, hanem erős, fröccsöntött műanyagba ágyazódik. Azon túl, hogy jobban elviseli az autó rázkódását, nemcsak könnyebb, de feleakkora vastagságú is, mint burkolatos elődjei. Ez pedig fontos szempont, mert az autók sebességváltóiba szerelik, s ott kevés a hely.

A svájci Sensirion gyárának épülete januárban érte el legmagasabb pontját, bokréta avató ünnepségét a Határ úti tudományos és technológiai ipari parkban tartották. Májusra tervezik a 3,5 milliárdos, ötezer négyzetméteres csarnok átadását. Ez a cég első, Svájcon kívüli beruházása. A vállalat érzékelőket, szenzorokat, és mikro-szenzorokat gyárt, amelyek a világ autóinak egyharmadában, illetve orvosi műszerekben, például lélegeztetőgépekben is megtalálhatók. A svájci telephelyen már egymilliárd ilyen szenzort gyártottak. Kezdetben ötven embernek adnak munkát, majd kétszázra növelik a létszámot.

Érdemes megemlíteni, hogy a gyárnak helyet adó tudományos és technológiai park az induláskori negyven hektárról 135 hektárra bővült, hat cég otthona és hatezer ember munkahelye.

A Semcorp-csoport nemrég jelentette be, hogy üzemet épít Debrecenben. Lítium-ion akkumulátor elválasztó fóliákat gyártanak majd 2023 első negyedévétől kezdve. A kínai óriásvállalat 65 milliárd forintot fektet a 97 ezer négyzetméteres épülete felépítésébe, amely 19 hektáros területen fekszik a déli ipari parkban. Felépülése után négyszáz munkahelyet biztosít. Ez a cég első, Kínán kívüli gyára. Az ottaniak évente 3,3 milliárd négyzetméter alapfóliát gyártanak, ezt tetézi meg a debreceni gyár négyszázmillió négyzetméterrel. A lítium-ion akkumulátorokat alkalmazzák a többi között az elektromos és hibrid autókban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.