Fed: Erősebb lehet a gazdasági növekedés és magasabb az infláció

A korábbinál optimistában ítéli meg az idei növekedési kilátásokat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, egyúttal magasabb inflációra is számít, kamatemelésen azonban még hosszú ideig nem gondolkoznak.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 18. 16:59
U.S. Federal Reserve Chairman Jerome Powell  speaks in Washington
Jerome Powell, a Fed elnöke Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán kamatdöntő ülést tartott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a nulla közelében lévő alapkamaton nem változtattak, a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programon sem módosítottak. Ugyanakkor jelezték, hogy

sokkal jobbnak tartják az idei növekedési kilátásokat, mint korábban.

Úgy látják, hogy jelentősen nőtt a gazdasági aktivitás, ezért gyorsan csökkenhet a munkanélküliség, az infláció pedig nem csak hogy eléri a jegybanki célként meghatározott két százalékot, de egy-két tizedszázalékkal fölé is kerülhet.

A gazdasági növekedésben 6,5 százalékos mértékre számítanak idén, miközben a korábbi várakozás csak 4,2 százalék volt. Ez bőségesen kompenzálja a tavalyi visszaesést, majd 2022-ben az ütem fokozatosan csökken, de 3,3 százalékos mértéke még így is magasabb, mint a szokványos időben jellemző szint, miután a teljes gazdasági újranyitás hatásai biztosan áthúzódnak a jövő évre is, 2023-ra pedig 2,2 százalékkal számolnak.

Jókora csökkenést várnak a munkanélküliség terén: a jelenlegi 6,2 százalékról az adat még idén 4,5 százalékra mérséklődik,

amelyet a következő két évben 4,2, illetve 3,7 százalékos szint követ, amit közgazdasági értelemben teljes foglalkoztatottságnak tekintenek.

Jerome Powell, a Fed elnöke
Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

A Fed döntéshozói tehát igen optimisták lettek a gazdasági kilátásokban, ugyanakkor kamatemelésen még nem gondolkoznak, sőt azt jelezték, hogy erre jó eséllyel 2023-ig nem kerül sor. Ez persze meglehetősen távoli előrejelzés, hisz a monetáris politikának időnként gyorsan kell reagálnia az időközben bekövetkező eseményekre, a jegybank vélhetően a kötvénypiacot akarta megnyugtatni, ahol az utóbbi időben jelentősen emelkedtek a hozamok, igaz, hogy csak a járvány előtti szinteket érték el.

A Fed kormányzótanácsának 18 tagjából négyen számítanak jövő évi kamatemelésre, miközben a decemberi ülésen még csak egy tag gondolt erre, 2023-ra pedig heten várják a lépést, szemben a decemberi öt fővel. Az amerikai tőzsdeindexek a döntést követően szárnyalásba kezdtek, a befektetőknek tetszett a jegybanki optimizmus, és vélhetően arra is gondolnak, hogy miután a jegybanki eszközvásárlási program összege nem mérséklődik,

továbbra is bőségesen áramolhat még az új pénz a tőzsdére,

tovább fűtve az immár 12 éves emelkedő trendet, amely az elmúlt fél évben különösen erőteljes volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.