Vírusállók a magyarországi biztosítók

Erre az évre a szektor több forgatókönyvvel is készül, attól függően, hogy az élet mikor tér vissza a megszokott kerékvágásba.

Horváth Éva
2021. 03. 04. 22:11
null
Budapest, 2019. július 17. Összeroncsolódott személyautók a Ferihegyi repülőtérre vezető úton 2019. július 17-én. Az út fővárosból kifelé vezető szakaszán három autó ütközött össze. A balesetben ketten megsérültek. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tavalyi adatok arra engednek következtetni, hogy a válság ellenére a magyarországi biztosítók megtalálták a megoldást, hogyan juttassák el az ügyfelekhez a termékeket, szolgáltatásokat. A szektor díjbevételei 2020-ban eddig nem látott szintre, 1204 milliárd forintra emelkedtek, ami éves összehasonlításban 4,7 százalékos növekedés – jelentette be tegnap a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz ) elnöke online sajtótájékoztatón. Pandurics Anett elégedett azzal is, hogy gyarapodott a szerződések száma. Mint hangsúlyozta,

a teljes piacon belül a nem életbiztosítási szegmens 5,2 százalékkal, míg az életbiztosítási négy százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Ez utóbbi esetében a húzóerőt ismét a nyugdíjbiztosítások jelentették, amelyeknek éves összevetésben 16,8 százalékkal kúsztak feljebb a díjbevételei.

Az elnök felhívta a figyelmet a pénzügyi veszteségek elleni biztosításokra, amelyek díjbevétele, egyértelműen a válság nyomán, 22 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az utasbiztosítási szektor a padlóra került: díjbevételei hatvan százalékkal, az erre a területre megkötött szerződések száma pedig 17 százalékkal esett vissza. Pandurics Anett szerint az adatok azt mutatják, hogy a lakosság rövidebb és jellemzően belföldi utakra kötött szerződéseket, amelyeknek alacsonyabb az átlagdíja.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál a kárráfordítás csökkent, az átlagos kárösszeg viszont emelkedett tavaly
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál a díjbevételek 7,3 százalékkal emelkedtek, a szerződések száma 3,8 százalékkal nőtt. A kárráfordítás csökkent, az átlagos kárösszeg viszont emelkedett. Kérdésre válaszolva a Mabisz elnöke hangsúlyozta: a biztosítók 2021-re több forgatókönyvvel is számolnak, amelyek a járványhelyzet további alakulásától függően térnek el egymástól.

Tovább egyszerűsödik az e-kárbejelentő használata

Már elég két adatot megadni az e-kárbejelentőben, a többit automatikusan kitölti a rendszer a Mabisz központi nyilvántartásából – közölte a Mabisz. Magánszemélynél elég beírni a szerződő születési dátumát és a jármű rendszámát, jogi személy esetében pedig a szerződő adószámát és a jármű rendszámát. Az e-kárbejentő alkalmazást egyébként a megjelenése óta több mint 350 ezren töltötték le, és nyolcezernél több kárbejelentés érkezett 2020-ban az applikáción keresztül. Tavaly mintegy húsz százalékkal növekedett a kárbejelentési csatorna használata a megelőző évhez képest – tette hozzá a szövetség, utalva arra, hogy az alkalmazást a biztosítók egyöntetűen elfogadják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.