A munkavállalók miatt tovább gyorsulhat a munkaerőpiac átalakulása

Nyitottabbá váltak új tudás megszerzésére a munkavállalók, és a távmunka tapasztalataival a hátuk mögött a munkahelyi feladatvégzéssel sem kívánnak leszámolni. Az alkalmazottak elvárásainak változása is hozzájárul a foglalkoztatás visszafordíthatatlan átalakulásához.

Nagy Kristóf
2021. 04. 20. 18:10
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli mértékben gyorsította fel a Covid–19-világjárvány a munkaerőpiac átalakulását. A munkavégzéssel kapcsolatos feltételek gyors és visszafordíthatatlan átalakulására pedig maguk a munkavállalók jelentenek garanciát.

A PwC Global 19 országban, több tízezer munkavállaló megkérdezésével végzett felméréséből kiderül, hogy a legfontosabb változások egyike a munkahelyi környezet átalakulása.

A korlátozások világszerte oda vezettek, hogy

az alkalmazottak mindössze tíz százaléka térne mára vissza a hagyományos munkavégzéshez, tehát a kizárólag munkahelyi, személyes munkavégzéshez.

Az is látható, hogy a kizárólag távoli munkavégzésre sem nyitottak az emberek, mindössze húsz százalékuk váltana kizárólag az online térre. A feladatok elvégzését ugyanakkor a legtöbben, a dolgozók több mint harmada ötvözné részben személyesen a munkahelyén, részben a virtuális térben.

Összességében a válaszadók fele úgy látja, a járvány előtt megszokott, hagyományos munkavégzésről a jövőben már nem beszélhetünk.

A virtuális tér kiszélesedése a digitális készségfejlesztés iránti igényt is rendkívüli mértékben megnövelte. A jelentésből kiderül, hogy

a munkavállalók 77 százaléka nyitott az új ismeretekre, sőt akár a teljes átképzésre, míg 74 százalékuk kimondottan szakmai kötelezettségnek tartja az új készségek elsajátítását.

A válaszadók negyven százaléka értékelte úgy, hogy új készségekkel gyarapította tudását a járvány megjelenése óta a digitális területeken. A korábban elképzelhetetlen változások a legtöbb munkavállalót motiválták arra, hogy továbbképeztesse magát.

A jelentősen megváltozott munkakörülményekkel együtt újabb nehézségekkel is szembesülnek az alkalmazottak. Egyre többen, a válaszadók fele éli meg előmenetelüket hátráltató tényezőként a munkahelyi diszkriminációt. A korábban is előforduló etnikai, nemi és életkor szerinti megkülönböztetések mellett

jellemzőbbé vált a végzettség szerinti egyenlőtlenség: a felsőfokú végzettséggel, magasabb tudással rendelkező válaszadók közel felének hozzáférhető valamilyen képzés vagy előmeneteli lehetőség, míg a középfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottaknál ez az arány alig haladja meg a 25 százalékot.

Mindenhol jellemző, hogy a munkavállalók több mint fele attól tart, hogy az automatizáció idővel feleslegessé teszi a tevékenységét. Emellett minden területre igaz, hogy a legtöbben elsősorban a minél magasabb jövedelem, fizetés elérésére törekednek.

Stabilizálódó álláspiac

Nem rengette meg a hazai álláspiacot a járvány második és harmadik hulláma – közölte a Profession.hu. Az állásportál kiemelte: a tavaly márciusi sokkot követően már év végére stabilizálódott az álláshirdetések piaca, és a 2021-es év is jól indult. Kiemelték: a portálon regisztrált felhasználók száma 2020 első negyedévéhez képest 13 százalékkal nőtt, a feltöltött önéletrajzok száma 27 százalékos emelkedést mutat. A tavalyi első negyedévhez képest az álláskeresők is jóval több lehetőségből válogathatnak, mivel a vállalatok nagy hányada 2021-ben már bővülésben gondolkodik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.