Nagyot csökkent a brit export az első negyedévben

A brit kereskedelmi kamara szerint soha nem volt olyan alacsony az ország exportja, mint az idei első negyedévben. Az import kevésbé esett vissza, de a szigetországba irányuló, viszonylag jelentős magyar kivitel is megszenvedheti a brit kilépést.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 13. 5:45
null
Kamion érkezik a doveri kikötõ bejáratához. Fotó: Neil Hall Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit külkereskedelem már januárban igen rossz adatokat produkált, miután az év első napján véget ért az ország uniós kilépését követő átmeneti időszak, de gyakorlatilag a tagság minden jellemzője, így az egységes piaci tagság is fennállt még. Ezt követően komoly adminisztratív akadályok jelentek meg, mivel ugyan a vámmentesség fennmaradt az utolsó pillanatban kötött megállapodás szerint, vámáru-nyilatkozatot azonban ki kell tölteni, emellett számos egyéb adminisztratív és ellenőrzési teendő is van, hiszen életbe léptek a külső áruk behozatalára érvényes EU-jogszabályok.

Boris Johnson brit miniszterelnök akkor fogzási problémának minősítette az adminisztráció miatti visszaesést, azonban úgy tűnik, a probléma fennmaradt az egész első negyedév során, jóllehet a helyzetet a járvány második és harmadik hulláma is rontotta, és mindehhez még a magasabb szállítási költségek is hozzáadódtak. A brit kereskedelmi kamara szerint a cégek 41 százaléka számolt be arról, hogy csökkent az exportból származó bevétele, ráadásul az adat már a múlt év utolsó negyedé­ben is 38 százalék volt.

Kamion érkezik a doveri kikötő bejáratához.
Fotó: Neil Hall / MTI/EPA/

A kereskedelmi kamara szerint ilyen alacsony exportra alig volt példa azóta, hogy nyilvántartják az adatokat. Ha egyszeri hatásról lenne szó, ez még nem lenne nagy baj, de úgy látják, hogy nem fogzási problémáról van szó, amit a cégek hamar megoldanak, sokkal inkább strukturális változásokról. Akadozik az ellátási lánc, amely az európai egységes piac idején hibátlanul működött, és a sok, az Euró­pai Unióba irányuló termékre előírt egészségügyi vizsgálat is tartósan hátráltatja a szállítást. A kamara szerint ezeket a problémákat meg kell oldani, különben a tartósan alacsony export hosszabb távon jelentős gazdasági károkat, elhúzódó recessziót okozhat a szigetországnak.

Az import kisebb mértékben csökkent, miután az EU-ból kivitt áruk adminisztrációja egyszerűbb. Azonban már viszonylag kis mértékű csökkenés is kedvezőtlenül érintheti Magyarországot, mivel a brit kilépés, illetve a járvány előtt a szigetországba irányuló magyar kivitel a teljes export több mint három százalékát tette ki, és jelentős kereskedelmi többletünk volt Nagy-Britanniával szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.