– Látótávolságba került a fokozatos újranyitás lehetősége a vendéglátóiparban, megismertük a kormány ezzel kapcsolatos terveit. Ugyanakkor – bár eddig mindenütt azon voltak a vállalkozások, hogy mielőbb bevételhez jussanak a vendégek zavartalan fogadásával – most az az időszak van, amikor a legfontosabb szempont számunkra is az, hogy még mindig nagyon magas a megbetegedések és az elhalálozások aránya.
Ezért egyelőre korai az üzletnyitásokról beszélni. Inkább kibírunk még néhány hetet annak érdekében, hogy ne legyenek az eddiginél is nagyobb veszteségeink az emberéletekben
– jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Kovács László kifejtette: korábban, például az év elején sem támogatta azokat a rohamszerű akciókat, alulról szerveződő piaci megmozdulásokat, amelyek önkényes üzemelésre, szabálytalan üzletnyitásra buzdítottak februártól. A szakember most viszont már úgy látja, hogy az eddigi megfontoltsághoz képest is újfajta hozzáállást lehet érzékelni a vendéglátásban.

– Az elmúlt hetekben mindenkihez közelebb került a járvány harmadik, legagresszívebb hulláma, számos kolléga, pályatárs nem az üzleti ügyekről beszél, hanem azzal hív fel, hogy hány temetés történt a környezetében – fogalmazott az elnök, úgy folytatva: – Miközben a fél éve zárva lévő vendéglátóhelyek érthetően elfáradt, anyagilag kivérzett üzemeltetői már a forgalmat számolnák, nem lehet nem észrevenni, hogy vannak olyan területek, ahol a kezdetektől erőn felül, az egész országért, pihenés és szabadság nélkül, megfeszített tempóban dolgoznak munkavállalók: ez az egészségügy,
amelynek további terhelését nem súlyosbíthatjuk azzal, hogy most a sor elejéről követeljük az üzletek újraindulását
– jelentette ki a vendéglátósok képviselője.
Az ipartestület elnöke szerint szükséges a további önuralom és a kitartás a piacon, mint mondta, érdemes hátralépni az egészségügyi dolgozók megsegítése érdekében.

– Olyan ez, mint amikor a koldusnak odaadom az utolsó fillérjeimet. Már karácsonykor is rengeteg vendéglátós beszállt a szervezetünk által meghirdetett akcióba, amelyet most is bevetünk. Legyünk szolidárisak, segítsünk egymáson:
arra buzdítjuk a kollégákat, hogy a magunk problémái helyett főzzenek, süssenek az orvosokra, ápolókra, a Covid-osztályok dolgozóira szerte az országban: segítsük őket a napi ellátásban!
Ez nekünk pár ezer forint költséget jelent, nekik viszont nagy gesztus, jóleső támogatás a professzionális vendéglátóipar részéről, amely így is, úgy is elszenvedi a veszteségeket– mondta Kovács László.
– Nem lehetünk olyan mély gödörben, hogy ne vegyük észre, vannak nálunk nehezebb helyzetben lévők is