– Örvendetes a bértámogatási rendszer átdolgozása, az erről szóló döntésnek nagyon jó fogadtatása volt vendéglátós körökben, megnyugodott az érintett réteg. Köszönjük, hogy a kormány gyorsan reagált az igényeinkre, meghallották az érveket, és hamar kijavították a bürokratikus hibát. Így megoldódhat az anyagiakat tovább terhelő helyzet a novemberi kiutalásokkal a meghosszabbított bértámogatási rendszerben – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Kovács László megjegyezte:
ezzel a munkahelyek védelme továbbra is biztosított a harmadik hónapja bevétel nélkül fenntartott vendéglátóüzletekben.

– Nem a kormány ellen szóltak az elégedetlen nyilatkozatok, és nem a járványügyi védekezés szükségességét kérdőjelezték meg a tömeges nyitásról szóló magánakciók, amelyeket az ipartestület sem támogatott. Ehelyett tárgyalni kezdtünk, amit fogadtak, mert kiderült, hogy a november óta tartó leállás után mostanra sokan elérkeztek a tűrőképességük határára, és
elkeseredettségükben hívták fel magukra a kormány figyelmét. Vannak olyanok, akik mostanra felélték az összes pénzüket, a családban félretett tartalékokat, hogy megtartsák a dolgozókat
– részletezte Kovács László.
Ezzel együtt felhívta a figyelmet, hogy az eddigi konkrét intézkedések, a bértámogatási program a munkahelyek védelméről szólt, nem pedig a munkaadó vállalkozások megmentéséről.
Mint mondta, a kormány korábbi – kedvezményekről, a moratóriumról, nullaszázalékos hitellehetőségről vagy áfacsökkentésről szóló –, könnyítő intézkedésein túl még mindig aránytalanul magas kiadások terhelik a cégeket úgy, hogy a koronavírus-járvány felbukkanása óta hat hónapot kényszerűen forgalom nélkül kellett túlélniük.
– Amióta a koronavírus-járvány betört az országba,
összesen közel hat hónapon át el voltunk, el vagyunk tiltva az alapvető tevékenységünk végzésétől, ami az asztalnál történő ételfogyasztást, a minőségi kiszolgálást jelenti,
ez a vendéglátás lényege. Erre amiatt volt szükség, hogy az éttermek hozzájáruljanak a lakossági védekezéshez, és ne adjanak teret üzletükben a vírusfertőzésre – vázolta az elnök. Mint mondta, ugyanakkor vannak olyan céges költségek, amelyek a leállás alatt is terhelik a vendéglősöket havonta, ilyen a rezsi, a bérleti díjak vagy a közterület-foglalás költsége.

– A házhoz szállítással nem lehet pótolni a helyi fogyasztásból elmaradt bevételeket, ráadásul azok az üzletek, amelyek korábban járatlanok voltak az ételek utaztatásában, inkább veszteséggel maradtak nyitva – folytatta az ipartestület elnöke. Hozzáfűzte: a vendéglátósok elkerülhetetlen költségeinek kompenzálására, a továbbra is korlátozott működésre szeretnének támogatást kérni.