Szabadesésben a kriptodevizák, a bitcoint sem kímélik

Zuhanásba váltott a bitcoin és az újabban felkapott többi kriptodeviza árfolyama is. A folyamat nem meglepő, hisz klasszikus eszközárlufi képződött bennük, a kérdés csak az, hogy korrekcióról vagy az emelkedő trend végéről van-e szó.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 24. 10:15
Bitcoin
ANKARA, TURKEY - DECEMBER 16: In this photo illustration taken in Ankara, Turkey on December 16, 2020 a man looks his smartphone in front of Bitcoin logo. Guven Yilmaz / Anadolu Agency (Photo by Guven Yilmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: GUVEN YILMAZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napja aggasztó folyamatot vehettünk észre a kriptodevizák piacán: az addig szakadatlanul emelkedő bitcoinhoz immár csatlakoztak más kriptodevizák is. Ez pedig azt jelentette, hogy nemcsak egy véges elemű sorozatot vásárolnak a befektetők, hanem a csaknem tízezer többi ilyen eszközt is keresni kezdték. Szemben a részvényekkel, illetve részvénytársaságokkal, melyek mögött működő cégek vannak,

a kriptodevizák mögöttes érték nélküli, nehezen értelmezhető eszközök, melyekből akárhány újabbat létre lehet hozni.

Ebből következik, hogy bármennyi pénz áramlik beléjük, előbb-utóbb elértéktelenednek az újabb és újabb sorozatok megjelenése miatt.

Nos, úgy tűnik, ez most máris megtörtént. Mikor a kriptodevizák összessége már 2500 milliárd dollárt ért, vagyis lényegében annyit, mint a világ legnagyobb tőzsdei cége – az Apple –, akkor hirtelen megjelentek az eladók, és meredek esés kezdődött.

Csak az utóbbi egy-két napban húsz százalékkal csökkent sok kriptodeviza ára, köztük a bitcoiné is. Egy nap alatt összértékük 250 milliárd dollárral csökkent, vagyis ennyivel kevesebbet ér azok összesített befektetése, akik kriptodevizát tartanak.

Több tényező van, ami még erősíti is a hirtelen kialakult bizalomvesztést: egy török kriptodeviza-tőzsde tulajdonosa eltűnt, a befektetések beragadtak. Ez is rávilágít arra, hogy milyen nagy probléma, ha egy befektetési eszközfajta nincs megfelelően szabályozva: a befektetők extra kockázatnak vannak kitéve. Márpedig a kriptodevizák szabályozása még csak egy-egy országban és részlegesen történt meg, miközben például Indiában a teljes betiltás mellett döntöttek a rendkívüli kockázatok miatt.

Mindemellett az utóbbi időben jelentkeztek a piaci buborék tipikus jelei: egy-egy kriptodeviza gyors áremelkedése úgy indult meg, hogy egy-egy ismertebb ember, mondhatni influenszer bejelentette, hogy vett belőle, vagy egyszerűen csak azt, hogy megtetszett neki. Márpedig itt nincs olyan ismérv, ami miatt ki lehetne jelenteni ilyesmit, hisz a legtöbb eszköz belső érték nélküli, kivéve a tethert, amely mögött elvileg dollárfedezet van (ezért árfolyama nem is váltakozik). Némelyikük árfolyama rövid idő alatt három-négyszeresére emelkedett, ami a részvénypiacon tipikusan egy trend végét szokta jelezni: a befektetők megvesznek minden újabb részvényt, amelynek még alig emelkedett az árfolyama, abban bízva, hogy végül minden a magasba emelkedik.

Ilyenkor aztán hamar bekövetkezik az összeomlás, aminek most tipikus jeleit láthatjuk a kriptodevizáknál. Hogy ez már tényleg a trendforduló-e, azt még ilyenkor nem tudni, az izgalmasabb kérdés az, hogy a nagy veszteségek miatt nem terjed-e át a folyamat a részvénypiacokra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.