India betilthatja a bitcoin birtoklását és bányászatát

Az bitcoin értelmetlen áramigénye olyan nagy, hogy érzékelhető növekedést okoz egész India áramfogyasztásában.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 15. 18:39
null
Sokan a gyors meggazdagodás lehetőségét látják az újfajta fizetőeszközben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiai kormány törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amely szerint megtiltanák a kriptodevizák létrehozását, kereskedelmét és bányászatát, de még a birtoklását is. Ez utóbbi nem azonnal lenne hatályos: hat hónapjuk lenne a tulajdonosoknak, hogy eladják a készletüket, és a legdivatosabb bitcoin esetében ez nem is feltétlenül rossz ötlet, mivel most csúcson az ára, így

egyelőre nagyjából mindenki nyereséggel zárhatná az ügyleteit.

Befektetési termékek betiltása meglehetősen szokatlan dolog, viszont hangsúlyozni kell, hogy a bitcoin nem feltétlenül befektetési termék, nem is tekinthető devizának, tulajdonképpen meghatározhatatlan, hogy hová sorolható. Amint azt sokan és sokszor hangsúlyozták, belső értéke nincs, és pont ezért félnek tőle már a kormányok is: attól tartanak, hogy a valaha látott egyik legnagyobb árfolyamlufi fújódik fel, amiben rengetegen vesznek részt, a lufi kipukkadásakor viszont óriási károk keletkeznek, és elégedetlenség fogja felütni a fejét.

A bitcoint kvázi pilótajátéknak tekintik

éppen belső értékének hiánya miatt, a pilótajátékot pedig többnyire mindenhol tiltják, mivel végül a kisbefektetők kifosztásához szokott vezetni.

Ha magas az ár, fogy az áram, ha pedig összeomlik, túl sokan kerülhetnek bajba
Fotó: Reuters

Van még egy súlyos probléma, aminek a hatása nem a bitcoin árfolyamának összeomlásakor, hanem épp az emelkedésekor jelentkezik. Összesen 21 millió bitcoint lehet előállítani, ebből már jóval 18 millió feletti van forgalomban, az újabbak előállítása, ahogy nevezik, bányászata viszont egyre nagyobb energiaforrásokat igényel, mivel így alkották meg készítői, fittyet hányva a környezet- és klímavédelemre (persze nem biztos, hogy valaha is gondoltak volna arra, hogy amit létrehoztak, ilyen magas áron cserél majd gazdát). Nos, ha a bitcoin aktuális ára magasabb, mint egy újabb egység előállításának villamosenergia-költsége, akkor óriási mértékben folyik a „bányászat”, és ez Indiában különösen komoly következményekkel jár.

Az áramigény olyan nagy, hogy érzékelhető növekedést okoz egész India áramfogyasztásában, márpedig az ország még nem kis részben fosszilis tüzelőanyagokkal állítja elő a szükséges elektromos energiát, ezzel jelentősen szennyezve a környezetet és hozzájárulva a globális felmelegedéshez.

Tény, hogy a bitcoinbányászatnál értelmetlenebb energiafogyasztási módot nehéz kitalálni,

és az indiai kormány nem akarja az áram árát olyan magasra emelni, hogy ne érje meg annak a bányászata, hisz ez a lakosságot indokolatlanul terhelné, így jobbnak tartják annak a betiltását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.