Június elejétől jelenik csak meg a hazai szabadföldi szamóca nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
Idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt a megszokotthoz képest két héttel később érik a szabadföldi szamóca.
Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb szedd magad akciók is.
A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz – figyelmeztet a kamara.

Fotó: Havran Zoltán
A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. A magyar áru kevésbé kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták ugyanis éretten szedhetők, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, ez a különbség pedig az ízben is megmutatkozik.
Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.
A hazai termés júliusig kitart.
A magyarországi szamóca-termőterület – a 2020-as adatok szerint – mintegy 550 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan nyolc-tíz ezer tonna áru terem.
A termőterület húsz-húsz százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület, amelynek nagyjából a fele fóliatakarásos, fóliasátras hajtatás.
Csak a köznyelvben eper a szamóca
A köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában szamóca – figyelmeztet a kamara. Az eper – ami egyébként fán terem – és a szamóca rendszertanilag is eltérő: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába, termésének színe fehér vagy fekete. A szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.