Európa belefáradt a több mint egy éve tartó járványkezelésbe

Az európai munkavállalók negyede tart attól, hogy tovább romlik háztartása pénzügyi helyzete, ugyanakkor számuk alacsonyabb volt idén tavasszal, mint tavaly nyáron. Összességében a tavaly nyári helyzethez képest jelentősen romlott az európai állampolgárok mentális jólléte, érdemben visszaesett az intézményekbe vetett bizalmuk, és az oltást elutasítók száma is magas.

Nagy Kristóf
2021. 05. 11. 7:45
null
Európa minden országában nagy kihívást jelentett az online oktatás Fotó: Kuklis István Forrás: Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül kimerültek az európai állampolgárok a több mint egy éve húzódó járványkezelés következtében. A lakosság tartaléka fogytán, ugyanakkor a munkájukat megtartók idén tavasszal már kevésbé tartottak anyagi helyzetük további romlásától, mint tavaly nyáron.

A járvány tavaly tavaszi megjelenése összességében tovább növelte a tagállamok közötti különbségeket – derül ki az Eurofound harmadik, idén tavasszal végzett felméréséből, amely lehetővé teszi az összehasonlítást a tavaly nyári és tavaszi kilátásokkal.

A 27 uniós tagállam mindegyikében nőtt azoknak az aránya, akiknél a megélhetést sodorta veszélybe a járvány.

A legkisebb mértékben Dániában okozott anyagi bizonytalanságot a koronavírus: idén tavaszra a válaszadók 14 százaléka számolt be a háztartásában megélhetési nehézségekről.

Horvátországban a legrosszabb a helyzet, a válaszadók 74 százalékának okozott a járvány valamekkora mértékű pénzügyi kilátástalanságot.

A leginkább azoknak súlyosbodott tavaly tavasz óta az anyagi helyzetük, akik elvesztették állásukat, vagy a foglalkoztatásukban valamilyen kedvezőtlen változás állt be, például a korlátozások közvetlenül érintették a munkahelyüket. Ők arról számoltak be, hogy

a szociális támogatások hozzáférhetősége továbbra is nehéz: átlagosan tíz igénylésből nyolcat elutasítottak.

Némileg kedvezőbb lett a tavaly nyári felméréshez képest azoknak a kilátása, akiknek a munkahelyét nem befolyásolta a járvány: míg 2020 nyarán több mint egyharmaduk gondolta úgy, a jövőben romlik anyagi helyzetük, idén tavasszal már csak negyedük látta így.

Európa minden országában nagy kihívást jelentett az online oktatás. A szülők túlnyomó többsége ellenzi a tartós digitális iskolát
Fotó: Délmagyarország/Kuklis István

A támogatások nehéz hozzáférhetősége és az újabb, téli lezárásokkal párosuló járványkezelés minden eddiginél tovább rontotta az uniós és nemzeti intézményekbe vetett bizalmat. Ez napjainkban is megmutatkozik, mivel

a védőoltások felvételének hajlandósága az egész kontinensen jelentősen elmarad a várttól.

A vakcina beadatásától tartózkodók túlnyomó részénél megfigyelhető, hogy elsődleges hírforrásként a közösségi médiából tájékozódnak, szemben a hagyományos távközlési eszközökkel.

Az oltási hajlandóságot csökkentette az Európai Gyógyszerügynökség bizonyos vakcinákkal szembeni aggálya.

Az oltások elfogadottsága kelet–nyugati megosztottságot mutat: a jobban oltakozni szándékozó nyugat-európai arány hatvan százalék körül alakult tavasszal, míg a keleti tagállamokban alacsonyabb. Az oltást teljes mértékben elutasítók aránya ugyanakkor mára mindenhol tíz százalék alá csökkent.

A téli korlátozások egyik legszembetűnőbb hozadéka, hogy az online oktatás elutasítottsága az egész Európai Unióban magas: a válaszadók mindössze 16 százaléka látná szerencsésnek, hogy a jövőben is fennmaradjon a digitális iskolai oktatás.

Ennek következtében a munka és magánélet összehangolása nehezebbé vált a gyermeküket nevelő szülőknél. Érdekes, hogy tavaly nyáron magasabb volt az otthon dolgozók és a hibrid munkavégzést – vagyis az otthoni és munkahelyi munkavégzést ötvöző – válaszadók aránya, mint az őszi és téli hónapokban. Mindez annak ellenére, hogy a munkavállalók többsége előnyösnek tartja a munkavégzés helyének a megválasztását.

Mentálisan is belefáradtak az európai lakosok a járványkezelésbe. A mentális jóllét a járvány megjelenése óta jelentősen csökkent, elsősorban az elszigeteltség és a korlátozások hatására. A 18 és 34 év közötti korosztályban érzékelhető legjobban a csökkenő türelem: tavaly nyáron a válaszadók fele, mára viszont 65 százaléka vált kitetté a depressziónak. Mind a mentális, mind az anyagi jóllétet vizsgálva egyértelmű, hogy

a járvány legnagyobb kárvallottjai a fiatalabb korcsoportok,

míg a rendkívüli helyzetet az ötven év felettiek jobban viselik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.