Járvány előtti magasságokban a BUX, nagyot ment az OTP és a Mol

Megközelítette a BUX index értéke a járvány előtti legmagasabb szintjét, így a Budapesti Értéktőzsde rövidesen azon piacok közé tartozhat, melyek meghatározó indexe idén új, örökös csúcsra ér a járvány gazdasági hatásainak ellenére.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 19. 8:15
null
OTP, pénz , bank,
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP első negyedéves jelentésének közzététele után a részvény árfolyama erősen emelkedni kezdett, és kedden 15 ezer forint fölött is járt. Innen már nincs messze a 16 ezer forintos örökös csúcs, miközben a járvány tavaly márciusi kitörését követően az árfolyam a felére, nyolcezer forintig esett. A bankpapír emelkedése egyúttal a tőzsde mértékadó indexét is csúcsközelbe húzta, ami annak köszönhető, hogy az OTP súlya a legnagyobb az indexben.

A BUX értéke 46 100 pont volt a keddi kereskedés elején, így lényegében elérte a járvány előtt felállított örökös csúcsot. Ezt már több fontos tőzsdeindex is megtette, köztük az amerikai S&P 500, a Nasdaq Composite vagy a német DAX. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ezzel felzárkózott a nagy piacokhoz, annak ellenére, hogy nem forognak rajta olyan részvények, amelyek az utóbbi időben különösen divatosnak számítanak, mint például a nagy technológiai cégek papírjai.

Nem érződik a válság hatása az OTP-nél

Az OTP árfolyamának járvány előtti szintre való emelkedése azt jelzi, hogy a pénzügyi szektort egyáltalán nem viselte meg a válság, szemben a 2008–2009-es helyzettel, amikor sok bank tönkrement vagy mentésre szorult. Az OTP árfolyama akkor kilencedére zuhant, de a bank végül sértetlenül került ki a válságból, bár eltartott egy darabig, amíg korábbi nyereségét újra el tudta érni. Most azonban a negyedéves jelentésből látszott, hogy máris ugyanolyan eredményes, mint a járvány előtt, és a törlesztési moratórium által elfedett esetleges nemfizetési problémák sem okozhatnak túl sok gondot, hisz ezekre a bank tavaly az első félévben bőséges tartalékot képzett.

Látszik, hogy a befektetőket sem aggasztja a moratórium kérdése, hisz a negyedéves jelentés közzétételét követő napokban igen erős vételi erő mutatkozott, vagyis a bank iránti bizalom teljes mértékben helyreállt. Ez a folyamat más európai bankoknál is megfigyelhető, mint például a Deutsche Banknál, amely az utóbbi években sikeres átszervezést hajtott végre, de az előző napokban az Erste és a Raiffeisen is nagyot erősödött, és az OTP-hez hasonlóan ledolgozták a tavaly tavaszi árfolyamesés legnagyobb részét.

Az OTP mellett a Mol is szépen teljesített az elmúlt napokban, árfolyama kétezerről 2300 forintig emelkedett, ezzel nem kis mértékben hozzájárulva a BUX erősödéséhez. A harmadik legnagyobb súlyú papír, a Richter az év első három hónapjában emelkedett sokat, a negyedik legnagyobb súlyú részvény, a Magyar Telekom pedig október végétől februárig ment nagyot, 340-ről 415 forintig. A magyar tőzsde ezzel teljesen maga mögött hagyta a válságot, amelynek során a BUX rövid idő alatt 46-ról 29 ezer pontig zuhant, majd átmenetileg 38 ezer pontig erősödött, de onnan a járvány második hullámának hatására újra 32 ezer pontig csökkent. A nagy fordulat októberben következett be, a befektetők bizalma ekkor tért vissza, ekkor tudatosodhatott bennük, hogy a járvány hatásai átmenetiek, és mind a gazdaságban, mind a cégeknél gyors lehet a korábbi szintre való visszatérés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.