A Deutsche Bank szerint világszerte elszállhat az infláció

Az utóbbi hónapokban sok helyen meglódult az infláció, amit eddig általában a gazdasági újranyitás hatásának tulajdonítottak. A német pénzintézet szakemberei szerint azonban hosszabb és erőteljesebb folyamatról lehet szó.

Fellegi Tamás Péter
2021. 06. 08. 16:51
null
A man is seen leaving the US headquarters of Deutsche Bank on July 8, 2019 in New York City. - From Asia to the United States, disconsolate staff at Deutsche Bank dealt Monday with news of massive layoffs with some already heading to the exits to drown their sorrows.The German giant's share price fell to a low of 6.66 euros ($7.47) before closing down 5.4 percent at 6.79 euros, following Sunday's announcement of 18,000 job losses by 2022 as the company transitions out of high-risk investment banking. (Photo by Angela Weiss / AFP) Fotó: Angela Weiss / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedben a fejlett világ viszonylag rég látott jelenséggel, a deflációval szembesült. Ettől a kormányok és jegybankok féltek, mert a múlt század '30-as éveinek elején pusztító gazdasági világválság egyik jellemzője volt az árak csökkenése, most azonban ilyen folyamatok nem mutatkoztak: az infláció hiánya, sőt, az esetenkénti árcsökkenések mellett sem került veszélybe a cégek nyeresége, így elbocsátásokra sem került sor, sőt, az Egyesült Államokban és Németországban

gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság jött létre.

A jegybankok mindenesetre felléptek a deflációs folyamatok ellen, különösen laza monetáris politikát folytatva, és a tavaly megjelenő járvány hatására tovább lazítottak, hogy mérsékeljék a járvány okozta gazdasági visszaesést, segítsék a gazdaságok újraindulását. Most azonban váratlanul megjelentek az inflációs hatások, amit eddig a gazdasági szereplők átmenetinek tartottak, de a Deutsche Bank elemzői, közgazdászai szerint hiba lenne, ha az inflációs folyamatok figyelmen kívül hagyásával folytatnák a jegybankok a gazdaságélénkítést.

Különösen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hozzáállását tartják aggasztónak, mely szerint elnézik a jegybanki célnál magasabb inflációt, hogy minél gyorsabb és teljesebb lehessen a kilábalás. Csakhogy véleményük szerint az infláció így könnyen kicsúszhat a jegybanki irányítás alól, amint ez a '70-es és a '80-as években történt, ez pedig semlegesítené a gazdasági kilábalás eredményeit, hisz egy bizonyos szint fölött az infláció reálbércsökkenéshez vezethet, így egyes társadalmi rétegek helyzete váratlanul rosszabbra fordulhat Amerikában, és ez az egész világgazdaságra kedvezőtlen hatással lenne.

Az elemzők szerint lényegében még

soha nem zajlott egyszerre olyan intenzív, összehangolt élénkítő monetáris és fiskális politika,

mint most, ráadásul már az erős gazdasági növekedés körülményei között. Ez erős gazdasági túlfűtöttséghez vezethet, melynek fő tünete a megugró infláció.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke májusban jelezte, hogy a jegybank itthon is hasonló folyamatokat észlel, ezért kész a monetáris szigorításra annak érdekében, hogy a túlzottan magas inflációt visszaszorítsák. Ennek egyik első lépése lehet az alapkamat megemelése még ebben hónapban, melyet aztán több hasonló lépés is követhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.