Erős fél évet zárt a pesti börze

Közel 15 százalékkal került feljebb a BUX index az első fél év során, noha már a múlt év utolsó két hónapja is igen erős lett. Az index júniusban új történelmi csúcsot ért el, közelítve az ötvenezer pontos értéket.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 01. 8:10
null
Budapest 2020.10.08. BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációk foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdéken egy igen hosszúra nyúlt emelkedő trend figyelhető meg, amely még a 2008-ban kirobbant gazdasági válság során elért mélypontról 2009 márciusában indult. Egy 12 éves trend ritkaságnak mondható a tőzsdéken, az pedig szinte páratlan, hogy közben olyan drámai esemény rázta meg a világot, mint a koronavírus-járvány, és ennek ellenére nem szakadt meg a tendencia, csak egy rövid, heves visszaesés zajlott tavaly tavasszal. A trend fennmaradásához persze döntő mértékben hozzájárult a jegybankok laza monetáris politikája is, amelynek során a monetáris intézmények korábban soha nem látott pénzmennyiséget bocsátottak a gazdaságok rendelkezésére, és ennek egy része óhatatlanul a részvénypiacokra vándorolt.

A hazai börzén kissé tovább tartott tavaly a járvány miatti gyengélkedés, mint a nagyobb piacokon,

aminek az volt az oka, hogy nálunk nincsenek divatos nagy technológiai részvények, márpedig 2020-ban elsősorban ezek szárnyaltak, sok más iparágat a válság ­miatt kerültek. Tavaly őszre viszont látszott, hogy általában is sikeres a válságkezelés az elhúzódó járvány ellenére, a magyar tőzsdei cégeket pedig alig viselte meg ez az időszak, ezért a befektetők is fokozatosan visszatértek. A tavaly november elején még 32 ezer ponton álló BUX ezt az évet már 42 ezer pont közelében kezdte, majd 2021 újabb emelkedést hozott: a pesti index 46 ezer pontnál átlépte a korábbi történelmi csúcsát, és június folyamán 49 ezer pont fölé emelkedett (ezzel a BUX számításának közel harminc évvel ezelőtti kezdete óta majdnem ötvenszeresére nőtt az értéke), majd hó végére kissé korrigált, 47 250 pontig.

Tavaly november elején még 32 ezer ponton álló BUX ezt az évet már 42 ezer pont közelében kezdte

 

A vezető részvények mindegyike emelkedett a negyedév során:

az OTP-részvények ára, amely 13 500 forinton kezdte az évet, majd 16 ezer forintra kúszott fel, június folyamán 17 ezer forinton is járt, ezzel ugyancsak új történelmi csúcsot elérve. A blue chipek, azaz a tőzsde legnagyobb cégeinek a papírjai közül a másik a Richter, amely meghaladta járvány előtti legmagasabb értékét: az évet 7300 forinton kezdődő gyógyszergyári részvény 9000 forint fölött is járt, a fél évet 7900 forinton zárta.

A Mol 2200-ról 2400 forintig drágult az idei első fél év folyamán: a nagy emelkedés itt a tavalyi esztendő utolsó két hónapjában zajlott, hiszen október végén még 1500 forint volt az ár. A Magyar Telekom 380 forinton kezdte a negyedévet, onnan 427 forintig emelkedett. A kisebb papírok közül a Masterplast nyújtott igen szép teljesítményt, majdnem duplázott: kevéssel 2000 forint fölött kezdte az évet, és 4000 forintig szárnyalt a fél év során. A papír az elmúlt egy év során egész elképesztő emelkedést produkált: 600 forintról közel hétszeresére növekedett az értéke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.