Kína jegybanki eszközökkel gazdaságélénkítésbe kezd

A gyakran hitelt felvevő szektorokat, az elektronikai iparágakat, a repülőgépgyártást vagy éppen a hadiipart segítené a kínai jegybank a hamarosan életbe lépő enyhítésével. A döntés azt követi, hogy az utóbbi hónapokban kisebb lendülettel növekszik az ázsiai óriás gazdasága.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 13. 8:05
Sanghaj felhőkarcolóit nézi egy átkelésre váró munkás
Sanghaj felhőkarcolóit nézi egy átkelésre váró munkás Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai jegybank július 15-től ötven bázisponttal mérsékli a kereskedelmi bankok kötelező jegybanki tartalékrátáját, ami számítások szerint nagyjából 150 milliárd dollárral növelné hosszabb távon a pénzmennyiséget. A lépés rövid távon a nagy likviditási igényű, azaz gyakran hitelt felvevő szektorokat segítheti, mint az elektronikai iparágak, a repülőgépgyártás vagy éppen a hadiipar. Az UBS elemzői szerint különösen nagy lendületet adhat a lépés az amúgy is gyorsan fejlődő e-autó-gyártásnak, a hozzájuk szükséges akkumulátorok előállításának vagy a megújuló energiák szektorának, így klímavédelmi szempontból is kedvező lehet a hatás.

A lépésre azért kerül sor, mert az utóbbi hónapokban a kínai gazdasági növekedés visszaesőben van. Ez annyiban nem meglepő, hogy tavaly erősen növekedett a kínai gazdaság, mivel ott a járvány néhány hónap után lényegében teljesen visszaszorult, azonban most már óhatatlanul jelentkezik az a hatás, amit más országok gazdasága a hosszúra nyúlt járvány miatt elszenvedett, ezért a kínai termékek és szolgáltatások iránti keresletet is csökkenti. A kínai jegybank ugyanakkor a hagyományos monetáris lazítás helyett azért ezt a lépést választotta, hogy mérsékelje az inflációs hatást, ami sok nyersanyag drágulása miatt már most is jelentős.

Sanghaj felhőkarcolóit nézi egy átkelésre váró munkás
Fotó: Reuters

A megnövekvő pénzmennyiséget ezen a módon ráadásul sokkal inkább a termelés finanszírozására fordítják a bankok, mintha kamatcsökkentésre kerülne sor vagy ha esetleg eszközvásárlási programot indítanának. Utóbbi esetben a megvásárolt eszközök – többnyire kötvények – ellenértékéből az eladók leginkább részvényeket vásárolnak, így a lépés a tőzsdei árfolyamokat hajtja, a gazdaság élénkítéséhez legfeljebb keresleti oldalon járulhat hozzá, azonban az így kiáramló pénznek rendszerint csak kis hányadát költik fogyasztásra. A tartalékráta csökkentésével a bankok ugyanakkor olyan, a gazdasági szereplőknek fontos hiteleket nyújthatnak, amelyekre eddig a szűkebb keret miatt esetleg nem volt lehetőségük (ebben a tekintetben a hatás hasonló lehet a nálunk alkalmazott NHP-programokéhoz).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.