A válság után is hozzájárul az építőipar a GDP növekedéséhez

Nőtt a lakosság jövedelme és a foglalkoztatás, amely kedvezőbb lakáshelyzetet eredményezett.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 11:25
null
xxx Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húzóágazattá vált az építőipar 2017 és 2019 között: a szektor évente mintegy egy százalékponttal járult hozzá Magyarország GDP-növekedéséhez – mutatnak rá az Állami Számvevőszék elemzői. Emlékeztettek, hogy 2016-tól keresleti piac alakult ki, amelynek következtében az inflációt meghaladó árszintemelkedés ment végbe az építőipar termékeinél és szolgáltatásainál.

Az építőiparban a járvány előtt kialakult kapacitások a válságot követően aktivizálódhatnak
Fotó: Teknős Miklós

A szakértők öt pontban összegezték az építőipar teljesítményére ható legfontosabb tényezőket és az ágazat hozzájárulását a gazdasági növekedéshez.

  • Az építőipar a pandémiás válság előtti időszakban kapacitásait növelte, a gazdaság kifehérítésében szerepet vállalt, adóbefizetési ereje nőtt. A koronavírus okozta válság az ágazatot kedvezőtlenül érintette, azonban a 2017–2019-es években kialakult kapacitások a válságot követő időszakban aktivizálhatóak.
  • A kormányzati megrendelések ciklikusságát az európai uniós költségvetési periódusok forrásainak felhasználása befolyásolja. Az uniós költségvetési folyamat e sajátosságából adódó ciklikusság kisimítható hosszú távú, kiegyensúlyozott kormányzati építési-beruházási stratégia kialakításával.
  • Az építőiparban jelentősen nőtt a foglalkoztatás, ez részben az iparág termékei és szolgáltatásai iránti kereslet növekedésével, részben a gazdaság kifehérítésével összefüggő törekvésekkel magyarázható. Ezzel egyidejűleg hiány mutatkozott a szakképzett munkaerő állományában.
  • Javult a lakosság jövedelmi helyzete és foglalkoztatása, kedvezőbb lett a lakáshelyzet. A lakossági hitelállomány bővülése nem hatott negatívan a lakossági megtakarítási ráta alakulására. Összességében a pandémia előtti gazdasági folyamatok eredményei hozzájárultak a lakosság jólétének növekedéséhez.
  • Keresleti piac alakult ki, melynek eredményeképp inflációt meghaladó árszintemelkedés jelentkezett az építőipar termékei és szolgáltatásai árait tekintve.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.