Alacsony bázisról nagyot nőtt az ipari termelés júniusban

A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet az év hatodik hónapjában.

Magyar Nemzet
Forrás: KSH2021. 08. 12. 9:10
null
Egyre több munkahelyet fenyeget az automatizáció Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét – tette közzé az ipari termelési adatok második becslését a Központi Statisztikai Hivatal. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 18,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. 

A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása, míg a legkevésbé az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. 

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 májusához képest 0,3 százalékkal csökkent. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet. Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

A részletes adatokból kiderül: az ipar belföldi értékesítése 24, a feldolgozóiparé 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22, a csekély súlyú bányászaté 28 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 42 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 14,0 százalékkal Nyugat-Dunántúlon. 

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal nagyobb volt a 2020. júniusinál. Az új belföldi rendelések 21, az új exportrendelések 3,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány június végén 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 20, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett. A régiókban 9,5 és 28 százalék közötti volumennövekedést mértek, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.