Az építőipari cégeknek is megéri együttműködni a versenyhatósággal

Miközben a Gazdasági Versenyhivatal fokozott figyelemmel kezeli az építőiparral kapcsolatos jelzéseket, az érintett piaci vállalkozásoknak ezúttal is érdemes együttműködni a hatósággal. A saját kartelltevékenységüket önként feltáró cégek ugyanis jelentős bírságkedvezményt kaphatnak, sőt akár teljesen meg is úszhatják a bírságszankciót.

Forrás: Sajtóközlemény2021. 08. 18. 10:04
null
Nagynyrd, 2021. jlius 13. Munkagp az M6-os autplya Bly-Ivndrda (orszghatr) kztti szakasznak ptkezsn Boly hatrban 2021. jlius 13-n. Ezen a napon letettk ennek a szakasznak az alapkvt a baranyai Nagynyrdon 2021. jlius 13-n. Az autplya Bly s Ivndrda kztti 20 kilomteres rsze nett 88,7 millird forintbl 2024 elejre pl meg. MTI/Kiss Dniel Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására nemrég külön vizsgálói csoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket. Eközben a kormány is úgy határozott, hogy bővíti a nemzeti versenyhivatal jogi lehetőségeit, hogy gyorsabb és hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé a piaci problémákkal szemben. 

 

Az érintett cégeknek a piac kiemelt ellenőrzése alatt ugyanúgy érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a jogszabályok ebben az esetben is honorálják a versenyhatósággal való együttműködést. Az ún. engedékenységi politika lényege, hogy egy versenykorlátozó megállapodásban részes cég akár a bírság teljes elengedésében is részesülhet, ha elsőként szolgáltat döntő bizonyítékokat a jogsértésről vagy olyan érdemi információkat ad egy feltáratlan megállapodásról, amelyek megalapozhatják a versenyhivatal rajtaütését. A bírság csökkentésével honorálható emellett minden olyan önként szolgáltatott bizonyíték, amely – ha nem is elsőként érkezik a hatósághoz – érdemben segíti a kartell feltárását. Az engedékenységi együttműködés emellett a közbeszerzésekből történő kizárás (mint további hátrányos jogkövetkezmény) elkerülését is megkönnyítheti. 

 

A hatályos versenytörvény a vállalkozások mellett a magánszemélyeket is jutalmazza, ha a kartellek felfedéséhez és felderítéséhez nélkülözhetetlen írásos információt szolgáltatnak. Az ún. informátori díj egy sikeresen feltárt jogsértést követően akár az ötvenmillió forintot is elérheti. Lényeges, hogy az informátorok kiléte kérésükre végig rejtve marad a hatósági eljárás során, így retorziótól való félelem nélkül jelentkezhetnek a versenyhivatalnál. Az anonim kapcsolatfelvételt segíti a Kartell chat is, melyen keresztül bárki névtelenül kommunikálhat a GVH felderítő szakembereivel. 

 

– A versenyszabályozás különös lehetőségeket kínál a jogsértésben érintett cégeknek arra, hogy kilépjenek a kartellből. Az érdeklődők tájékozódjanak a GVH honlapjáról vagy vegyék fel a hivatallal személyesen a kapcsolatot. A vállalkozások számára mindenképpen megfontolandó a kartellmegállapodás feltárása, a GVH-val való együttműködés. Csakis így kerülhető el a sok esetben komoly bírság – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.