Elkezdi kivezetni eszközvásárlási programját a jegybank

Az MNB ma folytatta kamatemelési ciklusát, emellett az eszközvásárlási program mérsékléséről és távlati kivezetéséről is döntött. Az intézkedéseket Virág Barnabás jegybankelnök egy háttérbeszélgetés keretében indokolta.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 24. 16:03
A jegybank továbbra is fenntarthatja egyedi politikáját
A jegybank továbbra is fenntarthatja egyedi politikáját Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Monetáris Tanács döntése szerint a monetáris kondíciók további szigorítására van szükség az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében, ezért az alapkamatot 30 bázisponttal 1,5 százalékra emelte. A kamatfolyosó ugyanilyen mértékben emelkedett, így az egynapos hitel kamata 2,45 százalék, az egynapos betété 0,55 százalék lett. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg, a Monetáris Tanács megítélése szerint az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamatéval azonos mértékű emelése indokolt.

A jegybank még egy komoly döntést hozott: megkezdi az eszközvásárlási program fokozatos kivezetését. Ennek első lépéseként az eddigi hatvanmilliárd forinttal szemben ötvenmilliárd lesz a heti vásárlások célösszege. 

Bevezetése óta az állampapír-vásárlási program sikeres volt, segített megőrizni az állampapírpiac stabilitását a járvány időszakában. A kivezetés fokozatos és elnyújtott lesz, ugyanakkor, ha a piaci stabilitás érdekében szükségessé válik, átmenetileg akár növekedhet is a hetente vásárolt mennyiség. Az MNB a vásárlások mérséklését a rövidebb lejáratú állampapírok körében kezdi meg, amelynek következtében a heti vásárlásokon belül emelkedik a hosszabb lejáratú állampapírok részaránya. A jegybank nem értékesíti a mérlegében lévő állampapír-állományt, a megvásárolt állampapírokat lejáratig tartja. 

A hosszú távú fenntarthatósági programokról is született döntés: a Növekedési kötvényprogram keretösszegét 400 milliárd forinttal 1550 milliárdra emelték.

A jegybank véleménye szerint addig kell tartania a kamatemelési ciklusnak, amíg az infláció nem stabilizálódik a jegybanki szint környékén fenntartható módon, illetve nem lesznek visszafogottak az inflációs várakozások. Az infláció szerkezetéről Virág Barnabás elmondta, hogy a globális nyersanyagárak emelkedése miatt drágulnak az iparcikkek, ugyanakkor a szolgáltatói szektorban már mérsékeltebb az inflációs nyomás. 

Az első inflációs csúcs így megvolt, de ősszel lehet egy második, ami után tartósabb csökkenés következhet, mindazonáltal az infláció egyelőre a jegybanki toleranciasáv fölött alakul.

A magyar gazdaság sikeresen újraindult: 2021 második negyedévében a hazai GDP 17,9 százalékkal bővült éves alapon, míg az előző negyedévhez képest 2,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék, meghaladva a válság előtti szintjét. A magyar gazdaság helyreállásának üteme érdemben kedvezőbb az Európai Unió átlagánál. A növekedéshez az ágazatok széles köre hozzájárult, ugyanakkor a helyreállás ütemében eltérések mutatkoznak. Júniusban az építőipari termelés megközelítette, miközben az ipari termelés már meg is haladta a válság előtti szintjét, viszont a kiskereskedelmi forgalom továbbra is elmarad a járvány kitörése előtti értékétől. A lakossági fogyasztást leginkább meghatározó reálkeresetek tovább nőttek májusban, a munkanélküliség nemzetközi összevetésben továbbra is alacsonynak tekinthető.

Hogy mikor érheti el az infláció a jegybanki toleranciasávot, illetve mikor kerül a jegybanki cél közelébe, arról a jegybank alelnöke szerint a szeptemberi inflációs jelentés után lehet majd többet tudni.

Kisebb volt az emelési kényszer

Nem okozott meglepetést az MNB mai kamatemelése, azt a korábbi jegybanki kommunikáció alapján várni lehetett – közölt lapunkhoz eljuttatott kommentárjában Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője. Ugyanakkor – tette hozzá – a forint árfolyamának utóbbi időben tapasztalt stabilitása, illetve az infláció mérséklődése miatt most a jegybankon kisebb volt az emelési kényszer, mint az elmúlt hónapok ülései idején. Fontos emellett kiemelni, hogy még az emeléssel együtt is a monetáris politika nem vált szigorúvá Magyarországon, csak érdemben elmozdult az ultralaza irányultságtól. Vagyis az alacsony kamatszintek változatlanul támogatják a kilábalást, azonban a jegybank mandátumának megfelelően az infláció leszorítása és a várakozások horgonyzása érdekében elkerülhetetlen volt az újabb lépés. A szeptemberi kamatdöntéssel kapcsolatban ugyanakkor jelentős a bizonytalanság – emelte ki Molnár Dániel. A második negyedéves vártnál nagyobb gazdasági bővülés és így a gyorsabb kilábalás, a még mindig cél feletti infláció további kamatemeléseket indokolna, ellenben a járványhelyzettel kapcsolatos bizonytalanság, valamint ha augusztusban tovább mérséklődik az infláció, az kivárásra ösztönözheti a jegybankot. Kulcsfontosságú lesz ezen felül a megjelenő új Inflációs jelentés és a jegybank által várt makropálya – fogalmazott az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.