időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Elmaradt az áremelés a baromfipiacon

Magyar Nemzet
2021.08.13. 10:45 2021.08.13. 10:52
Elmaradt az áremelés a baromfipiacon

Nem sikerült érvényesíteni a termelői költségek növekedését a baromfi-termékpályán, ahol egyes állatfajokat eltérő helyzetbe hozott a Covid-, illetve a madárinfluenza-járvány. Sok múlik azon, hogy a konkurens európai országok termelése milyen ütemben áll helyre – jelenleg úgy néz ki, gyorsabban, mint ahogyan a hazai termelők remélték. 

A takarmányárak körülbelül 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, ebből következően – mivel a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki – minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak – mondta a VG-nek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Mint hozzátette, ebben nincs benne az energia és a munkaerő árának növekedése, de ezeket sem sikerült érvényesíteni az átadási árakban. 

A remélt áremelést a piac visszautasította, ennek egyik fő oka az volt, hogy a koronavírus-járványból megmaradt készletek gyengítették a keresletet. Az utóbbi hatás még ma is fel-felbukkan, szintén árleszorító hatással. 

A téli, kora tavaszi időszakban azonban Európa sok országát elérte a madárinfluenza-járvány, számottevően csökkentve a lengyel, a német és a francia termelést is, egy kis lehetőséget nyitva a magyar piaci szereplőknek arra, hogy betömjék ezt a rést. A megnövekedett kereslet együtt járt azzal is, hogy az átadási árak emelkedtek. 

Csorbai Attila szerint ez nagyon jókor jött, mert ha akkor nem lett volna meg lehetőség némileg feltornázni az árakat, sokan abbahagyták volna a baromfihizlalást. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.