Elmaradt az áremelés a baromfipiacon

A baromfitartók egyelőre nem tudták érvényesíteni az árakban a költségeik jelentős növekedését.

Magyar Nemzet
2021. 08. 13. 10:45
null
A fertőzés a tojások felületén is terjedhet Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült érvényesíteni a termelői költségek növekedését a baromfi-termékpályán, ahol egyes állatfajokat eltérő helyzetbe hozott a Covid-, illetve a madárinfluenza-járvány. Sok múlik azon, hogy a konkurens európai országok termelése milyen ütemben áll helyre – jelenleg úgy néz ki, gyorsabban, mint ahogyan a hazai termelők remélték. 

A takarmányárak körülbelül 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, ebből következően – mivel a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki – minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak – mondta a VG-nek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Mint hozzátette, ebben nincs benne az energia és a munkaerő árának növekedése, de ezeket sem sikerült érvényesíteni az átadási árakban. 

A remélt áremelést a piac visszautasította, ennek egyik fő oka az volt, hogy a koronavírus-járványból megmaradt készletek gyengítették a keresletet. Az utóbbi hatás még ma is fel-felbukkan, szintén árleszorító hatással. 

A téli, kora tavaszi időszakban azonban Európa sok országát elérte a madárinfluenza-járvány, számottevően csökkentve a lengyel, a német és a francia termelést is, egy kis lehetőséget nyitva a magyar piaci szereplőknek arra, hogy betömjék ezt a rést. A megnövekedett kereslet együtt járt azzal is, hogy az átadási árak emelkedtek. 

Csorbai Attila szerint ez nagyon jókor jött, mert ha akkor nem lett volna meg lehetőség némileg feltornázni az árakat, sokan abbahagyták volna a baromfihizlalást. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.