Hónapok óta esnek a kínai technológiai részvények

Miközben a világ részvénypiacai szakadatlanul emelkednek – és különösen igaz ez a nagy amerikai technológiai cégek papírjaira –, kínai társaik idén visszaestek. Egy meghiúsult kibocsátással kezdődött minden.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 31. 21:06
CHINA-HEBEI-SHIJIAZHUANG-COVID-19-LOGISTICS-DISINFECTION (CN)
CHINA-HEBEI-SHIJIAZHUANG-COVID-19-LOGISTICS-DISINFECTION (CN) Fotó: MU YU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai technológiai szektorban néhány cég  – hasonlóan amerikai társaikhoz – óriási sikert ért el. Köztük van olyan is, amelyik még a hazai közönség előtt is ismert, hisz fogyasztói köre globális. Ilyen például az Alibaba, a kiskereskedelmi óriás webáru­ház, amelytől már világszerte rendelnek, vagy a rövid videókat megjelenítő TikTok, amelynek anyavállalata már tervezte a tőzsdei részvénykibocsátást, de még nincs konkrét időpont.

Tavaly novemberben az Ant Group óriás részvénykibocsátásáról számoltunk be, ahol a befektetők már előzetesen több száz milliárd dollár értékben jegyeztek, aztán a kibocsátást váratlanul lefújták. A cégnél azonnali vizsgálatok is indultak egyidejűleg, amelyek más vállalatoknál is folytatódtak, ezt követően pedig az utóbbi hónapokban viszonylag szigorú szabályozást vezetett be a kínai állam ezekre a társaságokra.

A befektetőket sokkolták az események, így erős eladás kezdődött a pia­con. A múlt év végéig folyamatosan emelkedő árfolyamok megfordultak és zuhanásba kezdtek. A 2014-ben a New York-i Értéktőzsdére bevezetett Alibaba tavaly ősszel még 300 dollár felett is járt, most 150-160 dollárra esett vissza. Az 1998-ban alapított, a hongkongi tőzsdén forgó Tencent, amelynek értéke korábban időnként közelítette a legnagyobb amerikai technológiai cégekét, a februári 750-ről 450 hongkongi dollárra esett vissza. A június végén 16 dolláron New Yorkban debütáló Didi nyolc dollárig esett két hónap alatt. Becslések szerint a kínai technológiai szektor értéke közel egymilliárd dollárral csökkent február óta.

A cégekkel szembeni szigorítások között voltak monopóliumellenes és adatvédelmi törvények, és ezek életbe lépése után azonnal szokatlanul szigorú ellenőrzések történtek, és meglepően nagy büntetéseket szabtak ki: az Alibabának 2,8 milliárd dollárt kellett kifizetnie, az épp tőzsdére lépő Didinek a kibocsátás közben tiltották meg, hogy újabb ügyfelek regisztrálhassanak, amíg egy vizsgálat zajlott.

A befektetők között most kétféle vélemény alakult ki: az egyik szerint nem tudni, hogy az intézkedéseket nem követik-e még szigorúbbak, így még nagyobb értékvesztés jöhet, a másik szerint nem eszik olyan forrón a kását, visszaestek az árfolyamok, most kell bevásárolni. Jövő év elején talán már tudni fogjuk a választ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.