Ismét algásodásra figyelmeztetnek a Balatonnál

Az algás vízben fürdőzés bőrkiütéseket, bőrpírt okozhat, ezért érdemes kerülni az alámerülést és lezuhanyozni az úszás után. Jelenleg jó a víz.

2021. 08. 04. 14:35
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztusi időjárás nagymértékben, de előre nem jelezhető módon szabja meg az algaszaporodás további alakulását, melynek feltételeit a kánikula és ezzel összefüggésben a vízben és a tó üledékében beindult kémiai folyamatok teremtik meg – áll a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLI) közleményében. Jelenleg nincs figyelmeztetés, a víz jó minőségű.

Somogyi Boglárka és Vörös Lajos, a BLI főmunkatársai megállapítása szerint nemcsak a nyári hónapokban, hanem minden évszakban markáns különbségek figyelhetők meg a tó nyugati és keleti területe közötti algásodás mértékében. A fonalas kékalga mennyisége a Keszthelyi-medence nyílt vizében többszörösen meghaladja a siófoki medencében mértét, Szigligetnél és Szemesnél július elején ez közepes mértékű volt. Július 26-án az algák mennyisége megközelítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben ajánlott felső határértéket, de három nappal később a növekvő tendencia megtorpant, amely az éjszakai viharos szél következménye lehetett. Kérdésünkre, hogy a BLI munkatársainak algaszaporodást vizsgáló munkáját kívülállóként kik segítik, Somogyi Boglárka elmondta: rendkívül készségesek az együttműködésben a tóparti önkormányzatok, a strandvezetők és a vízen tartózkodó evezősök, vitorlázók. Ők külön kérés nélkül is jelzik a víz elszíneződését.

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én
Fotó: MTI/Varga György

Amíg július elején még a fecskemoszatok domináltak, július végére már a fonalas nitrogénkötő cianobaktériumok váltak uralkodóvá. Ez a július végi algacsúcs eltér a megelőző két évtől az algaösszetételben, mert a fonalas kékalgák diverzitása lényegesen nagyobb volt, mint korábban: jelenleg nem egy, hanem három faj alkotta az algabiomasszát. A kékalgák nagy tömegben olyan toxinokat termelnek, amelyek más élő szervezetekbe jutva megbetegedéseket, a fürdőzés bőrkiütéseket, bőrpírt okozhat, ezért érdemes kerülni az alámerülést és a strandolás befejeztével lezuhanyozni, különösen a kisgyerekeknek.

Amennyiben valaki a fürdőzés helyett inkább más programot választana a Balatonon, hajózással is kikapcsolódhat. Több mint egymillió utast szállítottak július végéig a balatoni hajók, a kompokat több mint hétszázezren vették igénybe, a személyhajók forgalma pedig elérte a háromszázezret. A kompokon tíz százalékkal többen utaztak, mint egy évvel ezelőtt, a személyhajókra ötvenezerrel többen váltottak jegyet a Balatoni Hajózási Zrt. adatai szerint. A legkedveltebb járat a fonyód–badacsonyi és a siófok–füred–tihanyi. Az augusztus 29-ig tartó főidényben sűríti járatait, augusztus 19-és 20-án pedig tűzijátéknéző hajókat is indít a hajózási társaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.