Kecsegtető támogatás a munkásszállás és a szolgálati lakás

Az ingyenesen nyújtott szolgálati lakás vagy a munkásszállás érdemben csökkentheti a munkaerőhiányt.

Magyar Nemzet
2021. 08. 08. 7:50
null
Kenderbetakarítás ipari felhasználásra. A mezőgazdaság az egyik legnagyobb közfoglalkoztató Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalkoztatók számos területen ismét a munkaerőhiánnyal és a munkaerő megtartásának nehézségeivel szembesülnek. A munkaerővel összefüggő problémákat enyhíthetik az olyan juttatások, amelyek adómentesen vagy kedvezményes adózás mellett adhatók az alkalmazottaknak. Ilyen lehet többek között a munkásszállás vagy a szolgálati lakás – hívja fel a figyelmet elemzésében a Deloitte.

A munkavállalónak ingyenesen vagy kedvezményesen nyújtott szolgálati lakás vagy a munkásszállás lehetősége adómentes juttatásnak minősülhet.

Az adómentesség egyik feltétele, hogy a munkásszállás a kifizető tulajdonában lévő olyan szálláshely legyen, amely legalább két munkavállaló elhelyezésére szolgál. További feltétel, hogy az elhelyezett munkavállalónak nem lehet a településen jelentősebb tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga más lakóingatlanra. Fontos kitétel emellett, hogy a szállodai elhelyezés nem felel meg az adómentesség kritériumának, azonban bármely más típusú kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezés megfelelhet az előírásoknak.

A korszerű munkásszállás ösztönzője lehet a távolabbi munkavállalásnak Fotó: BMH/Für Henrik


A munkáltató a társasági nyereségadó meghatározásakor duplán elszámolhatja költségként többek között a munkásszállás céljára bérelt ingatlan bérleti díját, a fenntartására, üzemeltetésére fordított összeget, valamint a maga által épített vagy vásárolt bérlakás költségeit. 

A kedvezmény a munkavállalók mobilitását hivatott támogatni, ezért nem nyújtható olyan munkavállalónak, akinek azon a településen van a lakóhelye, ahol a munkahelye is van. Azoknak sem, akik vagy hatvan kilométeren belül és tömegközlekedéssel legfeljebb másfél órára laknak a munkahelytől. Feltétel továbbá, hogy a kedvezményben részesülő munkavállaló főállásban, legalább heti 36 órás munkaidőben legyen foglalkoztatva.

A Deloitte szakértői szerint nem egyértelműek az áfa-visszaigénylés szabályai. Alapvetően a munkavállaló feladata, hogy gondoskodjon a lakhatásáról. Ha ezt a munkáltató teszi, akkor a munkavállaló magánszükségleteit elégíti ki, és a költségek áfája nem igényelhető vissza. Ha azonban olyan speciális körülmények állnak fenn, amelyek alapján csak a munkáltató tudja megoldani, hogy a foglalkoztatott időben meg tudjon jelenni a munkahelyen, akkor felmerülhet, hogy elszállásolásuk munkáltatói érdek. Ebben az esetben visszaigényelhető az áfa, amelyről egyedi mérlegelés alapján születhet döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.