Óriásprofit a Saudi Aramcónál a magas olajár hatására

Négyszeresére nőtt a Saudi Aramco nyeresége a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Kétségtelen, hogy akkor épp összeomlott az olajár a kezdődő járvány miatt, ez azonban már csak múló emléknek tűnik.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 09. 17:47
General view of Aramco tanks and oil pipe at Saudi Aramco's Ras Tanura oil refinery and oil terminal
A sivatagi királyság legsikeresebb vállalata nyereséggel jutott túl története legnehezebb évén Fotó: Ahmed Jadallah Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 25 milliárd dolláros profitot ért el a szaúdi, nagyrészt állami tulajdonban lévő, de a tőzsdére is bevezetett olajcég, a Saudi Aramco. Tavaly ugyanekkor mindössze 6,6 milliárd lett az eredmény, ami akkor önmagában is szép volt, hisz az olajár a hirtelen jött járvány hatására átmenetileg leálló gazdaság keresletcsökkenése miatt összeomlott, és végül csak úgy sikerült stabilizálni, hogy az olajexportáló országok többsége erősen visszafogta kitermelését. Ebben Szaúd-Arábia különösen nagy részt vállalt.

Kétségtelen, hogy a szaúdi olaj az egyik legolcsóbban kitermelhető a világon, így viszonylag alacsony olajár mellett is nyereséges a felszínre hozatal, ugyanakkor az ország költségvetési bevételeinek jelentős hányada az olaj exportjából származik, részben épp a Saudi Aramco eredményéből fizetett osztalékon keresztül, miután az állam a legnagyobb részvényes a cégben. A társaság negyedévente 18,75 milliárd dollárt fizet ki osztalékként, 

ezáltal a világ legnagyobb osztalékfizetője, és ez akkor sem változott, amikor tavaly a nyereség jóval a kifizetett osztalék szintje alá esett. 

A cég szabad cashflow-ja tavaly 6,1 milliárd dollár volt a második negyedévben, 21,1 milliárd a teljes első félévben, így az osztalékfizetés részben a cég tartalékait csökkentette. Most azonban a két szám 22,6 és 40,9 milliárd volt, ami már bőven fedezte az osztalékot.

A negyedéves eredmény közzétételét követően a cég elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy optimisták az év hátralévő részét és a jövő évet illetően: abban bíznak, hogy a napi kereslet jövőre eléri a százmillió hordót, ezzel megközelíti a járvány előtti szintet. Ez lehetővé teszi, hogy a járvány elején bevezetett erős kitermelés-visszafogást fokozatosan megszüntessék, így a kedvező olajár (jelenleg hetven dollár körül) és a magas volumenű export mellett akár a járvány előttit meghaladó eredményt is elérhetnek.

A cég részvényeit 2019 végén vezették tőzsdére

ekkor a társaság a világ legnagyobb kapitalizációjú tőzsdei cége volt. 

Eleinte emelkedett az ár, a tőzsdei kapitalizáció át is lépte a kétezermilliárd dolláros szintet, később azonban korrekció következett, majd a járvány hatására csökkent az ár. Tavaly nyártól aztán újra emelkedni kezdett a részvény és stabilizálódott az árfolyam.

Időközben azonban a nagy amerikai technológiai cégek árfolyama sokkal gyorsabban emelkedett, így némelyikük megelőzte a Saudi Aramcót cégméretben. 

Jelenleg az Apple a legértékesebb cég 2415 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval, a második helyen a Microsoft áll 2175 milliárddal, 

harmadik a Saudi Aramco 1875 milliárddal. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Saudi Aramco részvényeit nem elsősorban a várható árfolyamemelkedés, hanem a stabil osztalék miatt vásárolják a befektetők, ennek megfelelően nyugodtabb időszakokban viszonylag kicsi a részvény áringadozása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.