Várják a külföldi tőkét a brit cégek

Noha továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési célpontnak számít, csökkent az Egyesült Királyságba irányuló közvetlen külföldi tőkebektetések volumene az utóbbi két évben. Vannak olyan vélemények a brit kormány részéről, hogy adott esetben jobban teljesít egy olyan vállalat, ahol külföldi a tulajdonos.

Magyar Nemzet
2021. 08. 25. 16:30
Anti-Brexit protester demonstrates outside the Houses of Parliament in London
BRITAIN-EU/ Fotó: Henry Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobban teljesítenek azok a brit cégek, ahol a tulajdonos külföldi – állítja Lord Gerry Grimstone, az Egyesült Királyság befektetésekért felelős minisztere. Nem kell tehát félnie a szigetországnak a külföldi magánbefektetők újbóli rohamától, akik számos brit cégre vetettek szemet az utóbbi időben – idézi a BBC a minisztert. – Az lenne a szomorú, ha lezárnánk az országot a befektetők előtt, és megszűnnénk kereskedő- és vállalkozószellemű nemzet lenni – fogalmaz Lord Grimstone.

A miniszter ezzel a kijelentéssel arra a kormánybejelentésre reagált, miszerint az Egyesült Királyságban októberben nagyszabású befektetői fórumot tartanak, hogy minél több tengerentúli befektetőt csábítsanak a brexit utáni Nagy-Britanniába.

– Számos elemzés bizonyítja, hogy azok a cégek, amelyek külföldről kaptak tőkeinjekciót, jobban teljesítenek és több munkahelyet teremtenek, mint a kizárólag brit tulajdonban lévők – jegyzi meg a miniszter, hozzátéve, hogy bár ez a kijelentés meglepő lehet, de jól mutatja a külföldi tőkebeáramlás fontosságát a brit gazdaság szempontjából.

Aggodalomra egyelőre nincs ok, hiszen a friss adatok arra világítanak rá, hogy az elmúlt nyolc hónap során a külföldi befektetők többet költöttek brit cégek megvásárlására, mint az elmúlt öt évben összesen. Jelenleg például a Morrisons élelmiszer-kereskedő vállalat és a hadiiparban aktív Meggitt és Ultra cégek megvásárlásáért folyik a harc külföldi befektetők körében – utóbbi két, a londoni tőzsdén is jegyzett cégre például amerikai társaságok pályáznak.

Lord Grimstone – aki a befektetői csúcsot szponzoráló Barclays alelnöke volt egykor – emlékeztet arra, hogy az Egyesült Királyság nem olyan régen még a jövő iparágainak élvonalát képviselte, a megújuló energiaforrások, illetve a fintech területén tevékenykedő cégeket is ideértve.

Ezzel kapcsolatban felidézte: a Nissan a közelmúltban jelentett be egy egymilliárd fontos, új autók és akkumulátorok gyártását célzó befektetést. – Feltett szándékunk, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is a világ egyik legvonzóbb befektetési célpontja legyen – idézi a BBC a miniszter szavait.

Bár a szigetország továbbra is népszerű célpont, a közelmúltbeli jelentős számú külföldi cégbevásárlás ellenére az Egyesült Királyságba áramló közvetlen külföldi tőkebefektetés volumene folyamatosan csökken a 2016-os brexit népszavazás óta 

– emlékeztet a BBC írása. És bár az elmúlt 18 évben az Egyesült Királyság több külföldi tőkét vonzott, mint bármelyik más európai ország, az utóbbi két évben Franciaország átvette a vezető szerepet.

A nemzetközi kereskedelemért felelős brit kormányhivatal adatai egyébként azt bizonyítják, hogy valóban fontos szerepük van a közvetlen tőkebefektetéseknek a brit gazdaságban. A júniusban kiadott statisztika rámutat: a külföldi befektetések több mint 55 ezer új munkahelyet hoztak létre a szigetországban 2020-ban, és a globális válság és az unióból való kilépés ellenére is az egyik legvonzóbb célpont maradt a befektetőknek: a 2020–21-es pénzügyi évben 1538 közvetlen külföldi tőkebefektetést regisztrált a hivatal. A legnagyobb befektető az Egyesült Államok és India.

Borítókép: Reuters/Henry Nicholls

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.