időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo
Összesen mintegy félmillió gyermekes lakástulajdonos újíthatja fel az otthonát 2022 végéig

Kétmillió forint támogatással számolnak a családok

Pintér
2021.09.14. 11:50 2021.09.14. 13:23
Kétmillió forint támogatással számolnak a családok

Bejelentése után rögtön óriási érdeklődést váltott ki

az otthonfelújítási program, amellyel már több mint 33 ezer család élt.

Akinek nincs kellő önereje, az kedvezményes hitelt is igénybe tud venni legfeljebb hatmillió forint összegben, melynek egy részét utóbb a megkapott támogatás segítségével lehet előtörleszteni. Ezzel a lehetőséggel február óta több mint 7500-an éltek.

A GKI és a Masterplast közös reprezentatív felmérése szerint az év elején a háztartások bő hét százaléka jelezte, hogy biztosan, 17 százalékuk pedig valószínűleg szeretett volna részt venni az otthonfelújítási programban. A második negyedévben – részben a járvány okozta problémák, részben a valódi lehetőségek megismerése és mérlegelése miatt – csökkent az érdeklődés. Hozzátehetjük, hogy a drasztikusan emelkedő építőanyagárak is növelték a bizonytalanságot, ám részben a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a piaci szereplők is a helyzet rendeződését várják belátható időn belül.

Ez már tükröződik a felmérés legfrissebb, augusztusi adataiban: a járvány harmadik hullámának lecsengése és a korlátozó intézkedések java részének kivezetése után a válaszadó háztartások ismét bő öt százaléka biztosan szeretné felvenni 2022 végéig az állami támogatást, további csaknem 13 százalék pedig valószínűleg igénybe venné azt.

A biztos szándékú kör bő kétszázezer családot jelent, a felújítást valószínűsítő kör pedig mintegy 250 ezer családot, feltéve, hogy utóbbiaknak csak a fele vág bele a munkálatokba.

A lehetőség leginkább a kisvárosiakat hozta lázba, miközben a legkisebb településeken élők felújítási lehetőségeit a falusi csok is segíti. Az otthonfelújítási támogatást felvenni tervezők mintegy harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető hárommilliós keretet, negyedük legalább két-, csaknem harminc százalékuk legalább egymillió forint körüli összeggel is beérné.

Az átlagos igénylési összeg 2,1 millió forint, ami az önerőt is beleszámítva 4,2 millió forintos beruházást jelent.

(Borítókép: MTI/Földi D. Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.