Kisimítják a zöldáram csúcsait

Több, az energiaellátásban korszakváltó megoldás szükséges ahhoz, hogy az egyre növekvő szintű, de időjárásfüggő napelemes termelés ne okozzon a kelleténél nagyobb kihívást – és költséget – az áramszolgáltatóknak. Ma nem egy ilyen kísérleti beruházásról érkezett hír.

2021. 09. 28. 19:44
null
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb áramtárolók állnak szolgálatba Magyarországon, ezúttal az MVM Démász hálózatán három, összesen kétezer kilowattóra kapacitású egységet tesztel az MVM-csoport. A kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatás minőségét, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét – közölte a társaság.

Minderre azért van szükség, mert az energiatárolás lehet az egyik leghatékonyabb megoldás arra a kihívásra, amelyet a napelemes termelők terjedése állít a villamoshálózati társaságok elé.

A rugalmatlanul, időjárásalapon termelők mértékének bővülése ugyanis jelentős többletfeladat és költség a társaságoknak, amelyeknek úgy kell fogadniuk és elosztaniuk a zöldáramot, hogy az ellátás színvonala ne csökkenjen.

Mindeközben világszerte, így Magyarországon is folyamatosan emelkedik az áram iránti igény, tehát az új, karbonmentes termelőkre szükség van. Ezeknek a hálózatba illesztésében nagy segítséget jelenthetnek az akkumulátorok, de az elméletben vagy gyakorlatban rendelkezésre álló technológiák nagy volumenű alkalmazását széles körű teszteknek kell megelőzniük.

Ez esetben két energiatároló kisfeszültségű, 0,4 kilovoltos (kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre (22 kV) csatlakozik. A kisfeszültségűek Kecelen és Zsombón létesültek, harminc kilowatt (kW) teljesítményű és 140 kilowattóra (kWh) kapacitású egységek. Céljuk a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó, mind több háztartási méretű kiserőmű okozta hálózati anomália stabilizálása. A középfeszültségű tároló Földeák település külterületén épült, ötszáz kW teljesítményű és 1600 kWh kapacitású berendezés, amelyen keresztül a nagyobb teljesítményű naperőművek hálózati energiacsúcsai simíthatók ki.

– Az eddigi eredmények biztatók, megfelelő finanszírozási forrás rendelkezésre állása, illetve a piaci környezet változása esetén ezek széles körű kiterjesztése megvalósítható. Mindenképpen áttörést jelenthetnek a megújuló alapú termelésben is – mondta Alkér Zoltán, az MVM Zrt. infrastruktúráért felelős vezérigazgató-helyettese.

Szintén a zöldenergiához köthető, hogy lakossági és vállalkozói részvétellel

létrejött Magyarország első, napelemparkkal működő energiaközössége Keszthelyen.

A több mint négyszázmillió forintos költségvetésű mintaprojektben egy akkumulátorteleppel kiegészített napelempark épül. Olyan partnerek lehetnek részesei az energiaközösségnek, amelyek önállóan nem tudnának napelemeket telepíteni, számukra az önkormányzat biztosít területet a közös beruházáshoz. – Az energiaközösség létrehozásának, működésének mikéntjét is menet közben kell kitapasztalni, hiszen úttörő vállalkozásról van szó – mondta Nagy Bálint, a város polgármestere a távirati iroda szerint.

Huber Krisztián, az MVM Optimum Zrt. smart city és energiaközösség igazgatója arról számolt be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 235 millió forint támogatást biztosít a projekthez, a társaság pedig 168 millió forintot meghaladó összegű önrésszel vesz részt a napelempark és az akkumulátorkapacitás kiépítésében. Egy európai uniós jogszabály tette lehetővé a nonprofit módon működő energiaközösségek létrehozását, amelynek az a lényege, hogy a résztvevők lehetőség szerint önellátó módon biztosítsák maguknak a villamos energiát, de akár értékesíteni is tudják a felesleget. A keszthelyi energiaközösségben húsz lakossági felhasználó, öt kisebb vállalkozás és az önkormányzat vesz részt. 2023 márciusáig dolgozzák ki azt az üzleti modellt, amelyben lefektetik, miként hozható létre és hogyan üzemeltethető egy energiaközösség.

Borítókép: Nagy Gábor/Kisalföld 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.