időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo
A kötöttpályás közlekedést reklámozza a Connecting Europe Express, amely magyar kocsit is továbbít

Ma fut be Sopronba a közös Európa vonata

Jámbor Gyula
2021.09.11. 07:40
Ma fut be Sopronba a közös Európa vonata

Ma érkezik meg hazánkba az Európa Expressz szerelvénye, amely egy magyar kocsit is továbbít. Az európai vasút éve rendezvényeinek sorában most Sopronban áll meg az expressz, szeptember 19-én pedig a budapesti Keleti pályaudvarra is befut. A szerelvény a vasúti összeköttetések fontosságára hívja fel a figyelmet.

A vasúton átjárható Európa jelképe, a Connecting Europe Express (CEE, Európát Összekötő Expressz) szeptember 2-án indult útnak Lisszabonból. Öthetes útja során 

több mint száz városban áll meg – érintve Sopront és Budapestet is –, mielőtt október 7-én megérkezik Párizsba, 

összekötve az Európai Tanács portugál, szlovén és francia elnökségét - tette közzé a HungRail.hu. Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedési biztosa a rendezvényről azt mondta, hogy a vasút formálta gazdag, közös történelmünket. Ugyanakkor a vasút Európa jövője is, az út az éghajlatváltozás mérsékléséhez és a világjárvány utáni gazdasági fellendüléshez, megvalósítva a szén-dioxid-semleges közlekedési ágazatot. Ezekben a hetekben a Connecting Europe Express gördülő konferenciává, laboratóriummá és nyilvános vitafórummá válik, arra keresve a választ, miként érhető el, hogy közlekedésre a vasutat válasszák az utasok és a vállalkozások.  A jelenlegi helyzet ugyanis meglehetősen kiegyensúlyozatlan, személyszállítás tekintetében a 

közúton a teljes forgalom több mint 90 százaléka zajlik, a vasút részaránya nem éri el a nyolc százalékot. 

Áruforgalom tekintetében a közút teljesítménye 65, a vasúté 18 százalék. Van tehát hova fejlődnie a vasúti ágazatnak.

Azt utóbbi évtized legjelentősebb, országokat összekapcsoló vasúti fejlesztése volt Európában a Gotthárd alagút megépítése Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron

A Connecting Europe Express az Európai Bizottság és az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER), az európai vasúttársaságok, pályahálózat-üzemeltetők és számos más uniós és helyi szintű partner együttműködésének eredménye. Az út során változatos rendezvényeket terveznek a vonat fogadására Európa vasútállomásain. A vasút szerelmesei követhetik a vonaton zajló vitákat és konferenciákat az EU infrastruktúra-politikájáról és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) szerepéről, amelyeket az esemény weboldalán közvetítenek Lisszabonból, Bukarestből, Berlinből és Bettembourgból.

A vonat megáll Gdańskban is, ahol vasúti vezetők találkoznak a CER éves közgyűlésén, amelynek házigazdája a Lengyel Államvasutak (PKP). Andreas Matthä, a CER elnöke és az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) vezérigazgatója szerint a Connecting Europe Express bizonyíték az európai vasút éve sikerére, ugyanakkor rámutat az előttünk álló közös kihívásokra. A CER tagjai elkötelezettek az európai zöldmegállapodás sikeres megvalósítása mellett. Az erős európai vasúti ágazat létfontosságú az EU éghajlati céljainak eléréséhez. 

Jelenleg azonban túl sok a technikai akadály a határokon átnyúló vasúti közlekedésben, és nagyon bonyolult az Európán belül határátlépéssel járó vonatok közlekedtetése. 

Szerinte folytatni kell az árufuvarozás átcsoportosítását a közúti szállításról a vasútira, hatékony szolgáltatásokat kell nyújtani a napi ingázóknak, és ki kell terjeszteni a nemzetközi távolsági vasúti személyszállítást nappali és éjszakai szolgáltatásokkal.

A Connecting Europe Express megvalósulását az európai vasúti ágazat résztvevőinek együttműködése tette lehetővé. Európa eltérő nyomtávú vasútvonalai miatt a szerelvényt valójában három vonat alkotja, az ibériai széles, az európai normál és a balti, ugyancsak széles nyomtávra. A projekt ezzel is felhívja a figyelmet az európai vasúthálózat egyes részei közötti interoperabilitás hiányára. A szerelvény kocsijait Európa más-más vasúttársaságai biztosítják. 

A MÁV vagonja a CINEA, valamint a Shift2Rail uniós technológiai fejlesztő ügynökségek együttműködésében megvalósuló mobil kiállításnak ad otthont. 

Ez a vasút nyújtotta élményt fokozó számos technológia és innováció világába enged betekintést, valamint azt mutatja be, hogy az EU hogyan támogatja az infrastrukturális projekteket. A Connecting Europe Express ma délelőtt érkezik Sopronba, majd szeptember 19-én Budapestre a Keleti pályaudvarra.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.