Szabályozható napelemekre vár a piac

Termeljenek, amennyit csak tudnak, de támogatás nélkül, és szükség esetén tudják szabályozni a teljesítményüket – újonnan ezt várják el a napelemes rendszerektől a Mavir rendszerirányítás- és piacműködtetés-fejlesztési igazgatója szerint. Kiss Evelin a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: megérett a megújulóenergia-termelés arra, hogy a saját lábára álljon, és a villamosenergia-rendszer teljes értékű tagjává váljon.

2021. 09. 30. 6:18
null
Construma kiállítás 2019. foto: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a megújuló alapú villamosenergia-termelés okozta kihívásokra olcsó válaszok kínálkoznának. A nehezen tervezhető, időjárásfüggő termelés és a rugalmatlanság mellett is megoldja ugyan a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) a kiegyenlítést, de

annak egyre emelkedő árát a hazai kereskedők, ipari fogyasztók, rajtuk keresztül pedig a lakosság is megfizeti.

Kevésbé éri meg

– Bárhogyan is avatkozunk a rendszerbe az új kihívások kezelésekor, hosszú távon fenntartható módon kell tennünk. Ám most azt látjuk, hogy az egyre magasabb szabályozási- és kiegyenlítő-energiaköltségek a hazai kereskedői körnek és azon keresztül az ipari fogyasztóknak okoznak többletkiadást – mutatott rá Kiss Evelin. Felidézte azt a március 4–5-i esetet, amikor mindössze 23 óra alatt 1300 MW-nyi szabályozási igény merült fel az időjárási előrejelzések nehézségei miatt, ami nagy mennyiségű napelemes kapacitást érintett és rengeteg kiadást is okozott. Ha több ehhez hasonló szélsőség következik be, az azt jelenti, hogy a rendszer összességében is drágán működik. 

Drágán mérik a váratlan felhősödést az árampiacon

Aszimmetrikusan fejlődött a magyarországi villamosenergia-termelés az elmúlt években, és míg valóban jó hír az, hogy egyre több a megújuló energiát hasznosító erőmű, már látszik, hogy éppen ezen létesítmények üzemeltetői kerülhetnek szorult helyzetbe. Nemcsak a szabályozási igény és a volatilitás növekszik, hanem mindennek a költsége is.

A fenntarthatóbbá váláshoz Kiss Evelin szerint kiemelten fontos lenne, hogy a napelemes energiatermelés a rendszer teljes értékű tagjává váljon. 

Burokban élő napelemesek

Jelenleg a kötelező átvételi rendszer (kát) még egyfajta burokban tartja ezt a szegmenst, amit fokozatosan fel lehetne és kellene oldani.

 Túl vagyunk már azon, hogy ezt a technológiát ilyen eszközökkel támogatni kellene: nagyjából 1300 MW-nyi kapacitásról beszélünk, ami már piaci alapon is gond nélkül működhetne. A kátnak éppen az volt a célja, hogy segítse a megújuló energiaforrások, így a napelemek terjedését. Ez a cél már teljesítettnek tekinthető, ki lehet futtatni a támogatási mechanizmust. Ennek megvalósítása nehéz kérdés, a változások előtt mindig van ellenállás, de ez az egészséges menet

– jelentette ki az igazgató.

Emellett a megújuló alapon termelőknek szabályozhatónak is kell lenniük. Hiszen azt keresi a hazai villamosenergia-rendszer, hogy a passzív szereplők aktívakká váljanak, igazodjanak a rendszerhez, hogy ne az alkalmazkodjon hozzájuk.

– Az időjárásfüggés miatt alapvetően azt kérhetjük tőlük, hogy termeljenek, amennyit csak tudnak, hiszen zöldenergiára szükség van, de ha úgy adódik, akkor leszabályozást is kérhessünk.

Ez utóbbi egyelőre kezdetleges szakaszban van, bár az igény világszerte látszik már. Léteznek Európa-szerte is olyan eszközök, akkumulátorok, amelyekkel szükség esetén a korábban fel nem használt zöldáramot ki lehet táplálni, ezzel támogatva a rendszer rugalmasságát és karboncsökkentését. De az volna az ideális, ha a megújulós termelők maguk éreznék úgy, hogy az adott esetben általuk is generált tökéletlenségek, kiegyenlítetlenségek kezelésében maguknak kell részt venniük. A Mavir így is, úgy is meg kell hogy oldja a rendszer egyensúlyának fenntartását, a kérdés az, hogy a fogyasztó végül ezért mennyit fizet – magyarázta Kiss Evelin.

Más lehetne ezen túl a támogatások célja

Arról, hogy mennyi és milyen akkumulátor beépítése lenne optimális Magyarországon, szintén úgy vélekedett: a termelőknek kellene megtalálniuk a számukra ideális megoldást a sokféle kapacitás és minőség, tulajdonság között. Jelenleg is elvárja a Mavir, hogy bizonyos beépített kapacitáson felül rugalmassági többletszolgáltatásokat nyújtsanak a napelemparkok. Kiss Evelin szerint a kérdés most az, hogyan lehet akár anyagi támogatással is ösztönözni a beruházókat arra, hogy akkumulátort vagy bármilyen más tárolási megoldást is telepítsenek a napelempark mellé.

Tehát a támogatásokat érdemesebb lehet ezentúl erre a területre irányítani, hogy segítse ennek a szegmensnek is a piacra éretté válását.

Ráadásul a háztartási méretű napenergia alapú villamosenergia-termelésben még inkább szükség lenne tárolókra, hogy a szükséges időben tudják felhasználni a maguk által termelt teljesítményt. 

De mihez kezdjen a kátos portfólió? Kiss Evelin szerint a nagykereskedelmi piaci működés, azaz a teljes mértékű piaci integráció az, ami segítené, hogy a piac fejlődése elsimítsa az egyenetlenségeket. Ma már  nélkülözhetetlen az olyan működési mechanizmus, amelyben a piacnak az egyensúly létrehozásában aktív szerepe van, és aminek fenntartásában a Mavir ténylegesen kisegítő szerepet vállal. A cél az, hogy ezt a működést a kátos portfólió is kövesse és valamennyi piaci körülmény ösztönözze, mivel az egyensúly és a stabilitás közös felelőssége valamennyi piaci szereplőnek – tájékoztatott az igazgató.

Borítókép: Construma kiállítás 2019. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.