Ciklikus dübörgés a romániai építőiparban

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány után kezd helyreállni a romániai építőipar, ahol a brutális anyagárak mellett az akut szakemberhiány is korlátozza a szárnyalást.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021. 10. 30. 10:45
null
Ebben az évben huszonötezer új otthont adhatnak át Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakemberek szerint Romániában legalább további egy évig kell számolni a meredeken megugró anyagárakkal az építőiparban, amelyek – legalábbis a PriceFlux online árfigyelő kimutatása szerint – egyes termékek esetében akár háromszáz százalékban is emelkedtek. 

A láncban a kereskedők a gyártókra mutogatnak, a gyártók a szállítókra, illetve az emelkedő energiaárakra, valamint az időről időre jelentkező építőanyag-hiányra.

Az az álláspont is tartja azonban magát, miszerint a drágulást elsősorban az egészségügyi válság, illetve a gazdasági élet emiatti megtorpanása okozta. Az Európában és az Egyesült Államokban kezdeményezett helyreállítási programok leginkább az építkezéseket tolták az előtérbe, ilyen körülmények között a kormányok több pénzt juttattak vagy ígértek a beruházásokra, fejlesztésekre. Mindez ösztönzőleg hatott az értékesítési spirálra, a termelők a leginkább beinduló piacokra koncentráltak, ahol szinte semmi nem szabott gátat az áraknak.

Az évek óta nem működő építőtelepek újraindultak, újak nyíltak, felpörgött az ágazat, megnövekedett a kereslet, az építőanyag-gyártók viszont nem tudták azonnal felvenni a ritmust. Egyes cégvezetők szerint jóval többet is el lehetett volna adni, mint amennyit a gyártási kapacitás lehetővé tett. A termékek árát egy adott országban az is befolyásolja, hogy mennyibe kerül a munkaerő, az energia és a cement. De két szomszédos országban is lehetnek eltérések, így előfordulhat, hogy e­miatt a kivitelezők átviszik a terméket például Romániából Magyarországra. De akár egy országon belül is különbözhetnek az igények, az építkezési szokások, Németország nyugati részén például az egyik legfontosabb szempont, hogy könnyen mozgatható legyen az építőanyag, a munkásoknak ne kelljen hatalmas zsákokat emelgetniük. A gyártók természetesen erre is figyelnek. A termékekben is előfordulnak eltérések, két romániai gyárban készült termék sem pontosan egyforma, de az sem veti vissza a vásárlásokat, hogy az építők többnyire olyan termékkel szeretnek dolgozni, amelyet megszoktak, tudják róla, miként „viselkedik”.

Az építőanyagok árának a közeljövőben várható szinten maradását az is táplálja, hogy októberben is nagy erőkkel dolgoznak az építkezésekben, igyekeznek még a tél beállta előtt befejezni a munkálatokat. Így miután a kereslet nem csökken, az árak sem mérséklődnek. 

Ha kisebb-nagyobb ingadozásokra lehet is számítani, a szakemberek nem tartanak valószínűnek az ideihez hasonlóan drasztikus drágulásokat. A következő években viszont várhatóan tovább fokozódik a kereslet, hiszen az európai uniós forrásokból zajló beruházások folytatódnak, és új finanszírozási elemek megjelenése is várható.

Az építőipari anyagokat gyártó cégeknek most nagyon jól megy, van pénz befektetésre, terjeszkedésre, több helyen is építenek gyárakat a nagyvárosok vonzáskörzetében. De ebben a műfajban is tetten érhető bizonyos ciklikusság: néhány évig dübörög, aztán lassul az ágazat. Az óriási mértékben megnövekedő építőanyagárak mellett ugyanakkor Európa-szerte egyre nehezebb munkaerőt találni az építkezésben, és ez Romániában fokozottan érvényes. Ez néhány éven belül valószínűleg lecsillapodik, az ingatlanok mértéken felüli drágulását ugyanis a vásárlóerő képtelen lesz követni. Következésképpen félő, hogy az ingatlanfejlesztők nem tudják majd eladni a megépített lakásokat, és e krízis két-három éven belül megjelenik a román gazdasági életben.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.