időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo
A kormány jelentős fejlesztéseket ígér a budapesti légikikötőben

Küszöbönáll a Budapest Airport visszavásárlása

Jámbor Gyula
2021.10.18. 18:32 2021.10.18. 20:58
Küszöbönáll a Budapest Airport visszavásárlása

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetési jogát visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának tegnap a szerbiai Ludason. A kormányfő közölte, az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. 

A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat.

Mint mondta, ha állami kézbe kerül a repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret és így egész Budapestet is.

A Malév megszűnése után diszkont-légitársaságok diktálták a tempót Ferihegyen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Budapest Airport reptérkezelő céget 75 évre adták bérbe, a 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadának eladásáról 2005 decemberében döntött a Gyurcsány-kormány. A tulajdonosok az eltelt évek során adták-vették a céget, jelentős fejlesztések maradtak el, de az iparági környezet sem volt mindig kedvező. Mint ismert, 2012-ben beszüntette működését a nemzeti légitársaság, a Malév, az elmúlt években pedig a pandémia vetette vissza jelentősen az utasforgalmat. 

A Fidesz-kormány az utóbbi években komoly kritikákat fogalmazott meg a reptér-üzemeltető tevékenységével kapcsolatban,

és erős nyomást gyakorolt, hogy a fapados gépeket kiszolgáló ideiglenes várót, az úgynevezett bádogterminált megszüntessék. Palkovics László innovációs miniszter idén nyáron jelentette be, hogy a kormány vissza kívánja vásárolni a reptérkezelőt, majd egyes sajtóhírek arról szóltak, hogy zajlanak a tárgyalások. A miniszterelnök nyilatkozata most megerősítette, hogy ezek a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Borítókép: Havran Zoltán