Texasba teszi át székhelyét a Tesla

Sok cég hagyja ott Kaliforniát az ingatlanárak miatt

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 12. 9:26
Elon Musk Opens Tesla's Fremont Plant, Ignoring State's Shelter In Place Orders
US-ELON-MUSK-OPENS-TESLA'S-FREMONT-PLANT,-IGNORING-STATE'S-SHELT Fotó: JUSTIN SULLIVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk bejelentette a Tesla éves közgyűlésén, hogy a cég a texasi Austin városába helyezi központját. Erre már lehetett egy ideje számítani, de biztossá csak most vált a székhelyváltás ténye. Elsődleges okként a San Francisco környékén, a Szilícium-völgynek is nevezett területen a csillagászati ingatlanárakat nevezték meg, mondván, a munkaerő lakhatása egyre kevésbé biztosított, a dolgozóknak egyre messzebbről kellett bejárniuk, és ez már a cég további növekedési lehetőségeit is korlátozza.

Nem szabad elfelejteni, hogy tavaly tavasszal, amikor egy időre bezárták a Tesla kaliforniai gyárát is a járvány ­miatt, a hatóságok nem akarták engedélyezni a nyitást az első adandó alkalommal, amikor ez lehetséges volt. Akkor a feldühödött Musk határozottan megemlítette a székhelyváltás lehetőségét. Az is tény, hogy sok más cég is hasonlóan döntött, ugyancsak az ingatlanárak és általában a jelentős kaliforniai megélhetési költségek miatt.

A sok cég egy irányba megy: 

a legtöbbjük Texast választja, ahol ugyanúgy nincs hideg tél, és üzleti szempontból is kedvező a környezet. 

Természetesen a texasi ingatlanárakat máris elkezdte felfelé húzni az odavándorlás. Persze a helyzet még nem olyan vészes, mint Kaliforniában, de hamar hasonlóvá válhat. Austinban egy év alatt 45 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, a lakásbérleti díjak eközben 27 százalékkal nőttek. Egy átlagos ingatlan Austinban félmillió dollárba kerül, San Francisco környékén megközelíti a másfél milliót. A texasi helyzetet az is javítja, hogy könnyebb építkezni, kevésbé szigorú a szabályozás, mint általában más államokban. Egy 2018-as felmérés szerint a kaliforniai költségeket túl magasnak tartó cégek és magánszemélyek Texas mellett még Floridába és Arizonába költöznek, ezeken a helyeken ugyancsak nem kell szembenézniük az Egyesült Államok nem kis részén jellemző zord téllel.

A Kalifornia legdrágább, San Francisco körüli részéről távozó lakosok nagy része mindazonáltal Kaliforniában marad: tízből kilenc keres az államon belül olcsóbb régiót, és csak minden tizedik költözik más államba. A költöző munkahelyek kitartó dolgozói természetesen cégükkel tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.