Új kötvényvásárlási program várható az eurózóna jegybankjánál

Az Európai Központi Bank (EKB) arra készül, hogy megszüntesse a járvány miatt bevezetett eszközvásárlási programot, azonban ennek nemkívánatos hatásaival is számolnia kell. A nagyon erősen eladósodott államok piaci finanszírozásra állítása a jegybank segítségét igényelheti.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 08. 7:17
LAGARDE, Christine
Frankfurt, 2019. november 27. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke aláír egy felnagyított húszeurós bankjegyet a pénzintézet frankfurti székházában 2019. november 27-én. Az új euróbankjegyek aláírása hagyományosan az új bankelnöki periódus kezdetéhez kötõdik. MTI/EPA/Armando Babani Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány tavaly márciusi elterjedésekor a legtöbb jegybank azonnali monetáris lazítást hajtott végre, közülük több eszközvásárlási programot is kezdett azzal a céllal, hogy alacsonyabbak legyenek az állampapírhozamok, és így ne érje nagy teher a válságkezelés ­miatt hirtelen eladósodó állami költségvetéseket.

Az EKB meggondolása is ez volt, de miután az eurózónát 19 különböző adósságszintű állam alkotja, elsősorban a már eleve erősen eladósodott országokra kellett tekintettel lenni. Nyilvánvaló volt, hogy ahol nem magas az adósság, és még a válságkezelés után sem haladja meg sokkal a GDP hatvan százalékát, ami a maastrichti kritériu­mok által meghatározott érték, ott nem okoz érdemi gondot, ha az államnak akár három-négy százalékos kamat mellett kell kötvényeket kibocsátania. Ám ahol az adósság már eleve jóval a GDP száz százaléka fölött volt, mint Olaszországban vagy Görögországban, ott döntő jelentősége van ennek, hisz 

adott esetben az ország fizetőképessége múlhat rajta.

A válság mostanra véget ért, a gazdasági növekedés országonként különböző mértékben ugyan, de beindult, a költségvetési hiányok jövőre már csökkenni fognak, az eladósodás lelassul, majd megáll. Ugyanakkor komoly inflációs nyomás jelent meg, és mindez már indokolja, hogy az EKB fokozatosan megszüntesse a járvány miatti eszközvásárlási programot. A Bloomberg úgy értesült, hogy az EKB felkészült arra az esetre, hogy az extra jegybanki pénzek elapadásával a kötvényhozamok hirtelen megemelkednek. Ez különösen Olaszország esetében okozna gondot, de az EKB általában is szeretné elkerülni az erőteljes piaci turbulenciákat, ezért úgy döntöttek, hogy tanulmányozzák egy következő, 

piaci zavarok esetén alkalmazható eszközvásárlási program tervezetét. 

A program eltérne az eddigiek­től abban, hogy míg eddig a tagállamok gazdaságának méretével arányosan kellett vásárolni azért, hogy az EKB így ne az egyes kormányokat finanszírozza, most ez a szabály nem lenne érvényes. A célja az lenne, hogy elejét vegye az egyes országok kötvénypiaci zavarainak, az esetleges ellenük való spekulációs támadásoknak, amíg be nem áll a piaci egyensúly a jelenlegi program kivezetését követően. Az elmúlt egy hétben az olasz kötvények piacán volt a legnagyobb eladói aktivitás, bár ez teljesen érthető, hisz ki venne fél­százalékos hozam mellett egy veszélyes mértékben eladósodott ország kötvényeiből? Nyilván csak a jegybank, a befektetők érthetően csak magasabb hozam mellett fognak érdeklődni, viszont a cél az, hogy ez szélsőséges hozammozgások nélkül alakuljon ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.