Brüsszel erőteljes magyar gazdasági növekedésre számít 2022-ben

A nyári előrejelzéshez képest nagyobb, 7,4 százalékos magyar GDP-növekedést vár az Európai Bizottság.

Magyar Nemzet
2021. 11. 11. 13:20
EU Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gazdasági növekedése 2022-ben is erőteljes, 5,4 százalékos lesz a fiskális ösztönző intézkedéseknek köszönhetően, azonban 2023-ban már várhatóan 3,2 százalékra lassul, ahogy a szakpolitikai támogatás fokozatosan megszűnik – közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett őszi időközi gazdasági előrejelzésében.

Az uniós szakértők szerint az éves GDP az idén 7,4 százalékkal nő, míg a testület által júliusban kiadott nyári prognózis csupán 6,3 százalékos növekedést jelzett. A szakértők azt is megállapították, hogy az emelkedő termelési költségek továbbra is magasan tartják majd az inflációt. A harmonizált fogyasztóiár-index 2021 negyedik negyedévében 6,7 százalékon tetőzik a gazdaság újbóli megnyitása utáni áremelkedések, az áru- és nyersanyagárak globális emelkedése miatt. 

A lakossági energia árszabályozása részben megvédi a háztartásokat a nyersanyagárak emelkedésétől. 

A 2021. évi, átlagos 5,1 százalékos infláció után 2022-ben 4,8 százalékos, 2023-ban pedig 3,4 százalékos inflációt prognosztizál az Európai Bizottság. Az előrejelzés szerint 

a háztartások fogyasztása megélénkül a robusztus jövedelemnövekedés, a kormányzati támogatási intézkedéseknek köszönhetően. Ezek az ösztönző intézkedések főként a családoknak nyújtott egyszeri jövedelemadó-visszatérítést, a 25 év alattiak szja-mentességét, a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését, a nyugdíj- és a béremeléseket foglalják magukba. 

A jelentés megjegyzi, hogy az ösztönző intézkedések a feltételezettnél is jobban fellendíthetik a fogyasztást, ugyanakkor a vártnál magasabb infláció ronthatja a háztartások vásárlóerejét. 

Továbbra is a beruházások élénkülése várható, köszönhetően a javuló gazdasági kilátásoknak, és az állami beruházások is jelentősen növekednek idén és jövőre egyaránt. A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy magyar gazdaság erősen integrálódott a globális értékláncokba, így az ellátási zavarok sebezhetővé teszik az exportot. Mivel az alapanyaghiány 2022-től várhatóan enyhülni fog, az export az előrejelzések szerint a globális kereslet lassulása ellenére is dinamikus marad. Az erős belföldi kereslet az előrejelzések szerint az importot táplálja, miközben a magasabb globális energiaárak rontják Magyarország kereskedelmi feltételeit. 

A folyó fizetési mérleg romlik 2022-ben, majd 2023-ban ismét javulni fog. Az államháztartási hiány 2021-ben a gazdasági növekedés erőteljes fellendülése ellenére magas marad, és eléri a GDP 7,5 százalékát.

A vártnál gyorsabb lesz a talpra állás

Az Európai Unió gazdasága a vártnál gyorsabban kilábal a koronavírus-járvány okozta recesszióból, a folytatódó nehézségek ellenére az EU gazdasága tovább bővül, 2021-ben 5 százalékos, 2022-ben 4,3 százalékos, 2023-ban 2,5 százalékos növekedési ütemet érhet el – közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzésében. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: a koronavírus elleni oltási kampányok előrehaladtával és a járványügyi korlátozások feloldásával a növekedés tavasszal újraindult, nyáron pedig a gazdaságok újranyitásával töretlenül folytatódott. Az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén és jövőre megegyezik az EU növekedési ütemével, 2023-ban azonban 2,4 százalékra mérséklődik. Ez a világjárvány alakulásától, valamint attól is függ, hogy a kínálat milyen ütemben képes alkalmazkodni az újranyitást követő megnövekvő kereslethez. Az EU GDP-növekedésének üteme 2021 második negyedévében éves szinten kimagasló, közel 14 százalékos volt, csaknem olyan magas, mint a GDP példátlan mértékű visszaesése a tavalyi év hasonló időszakában, a járvány első hulláma idején. Az uniós gazdaság 2021 harmadik negyedévében visszanyerte a világjárvány előtti szintet, a továbbiakban pedig a bővülés felé mozdulhat el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.