Csaknem tíz százalékkal emelkedett az átlagbér hazánkban

A bruttó keresetek a vállalkozások körében nyolc, a költségvetésben ezt meghaladóan, 9,4 százalékkal nőttek.

2021. 11. 30. 9:18
20210520 budapest rehabforce megvaltozott munkakepesseguek havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt, mindkettő 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,0, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 9,4 százalékkal nőttek. 2021. január–szeptemberben a bruttó átlagkereset 428 600, a nettó átlagkereset 285 000 forintot ért el, mindkettő 8,5 százalékkal  emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

Az első kilenc hónapban  bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 440 900, a költségvetésben 402 900, a nonprofit szektorban 391 400 forintot ért el, ami 7,8, 9,6, illetve 11,4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (746 900 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (261 200 forint). A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467 300, a nők esetében 392 100 forint volt, ez a férfiaknál 8,8, a nőknél 8,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A keresetek növekedése szeptemberben a korábbi hónapokban tapasztaltnak megfelelően alakult, abban csak minimális növekedés történt – kommentálta a KSH jelentését Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató üzletágvezetője. Ugyanakkor a reálkeresetek növekedését az emelkedő infláció visszafogja, bár az átlagos reálbér emelkedése még mindig pozitív. Továbbra is a költségvetési szféra béremelkedése a magasabb, melyen belül kiemelkedik az orvosi bérrendezés, így az egészségügyi ágazat béremelkedése. Jelentős növekedés tapasztalható a non-profit szférában is, ezt az alapítványi fenntartású egyetemek idesorolása magyarázza. Az ágazatok közül érdemes még kiemelni a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatot, ahol gyorsult a bérnövekedés üteme, ami a munkaerőhiánnyal magyarázható. Ugyanakkor az energiaiparban a bérek csak lassú ütemben emelkednek. Az év további hónapjaiban a béradatokban érdemi változást nem várunk. Ami érdekes lesz, az az év végi jutalmak nagysága, illetve a jövő évi béremelések, amelyet felfelé hajt a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint az egyre több helyen megjelenő munkaerőhiány. Jövőre így az átlagbér növekedése ismét két számjegyű lehet – tette hozzá az elemző.

Borítókép: Pékműhely a fővárosban (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.