Drasztikusan drágulhat a liszt

A gabonapiacon idén lezajlott árrobbanás hatása hamarosan a feldolgozott termékek piacán is végigsöpörhet. Az ágazati szereplők szerint drasztikus áremelkedésre lehet számítani, a liszt akár negyven százalékkal is drágulhat az idén. A terményárak ugyanakkor még mindig nem tértek nyugvópontra, Nyugat-Európában további drágulás látható, ami a hazai piacra is begyűrűzhet.

2021. 11. 12. 10:55
liszt
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban nem látott áremelkedési hullám érte el idén a gabonapiacot. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb adatai szerint a hazai tőzsdén októberben már 90 ezer forintos tonnánkénti ár felett jegyezték a búzát, ami 46 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A világpiaci árak is nagymértékben emelkedtek, Franciaországban például a malmi búza exportára 33 dollárral, 322-re nőtt a múlt hónapban. 

Az áremelkedésnek egyelőre nem látni a végét. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a nyugati piacokon további drágulás látható, ami vélhetően a hazai árakat is befolyásolja majd. Azt ugyanakkor, hogy mekkora mértékű lehet a drágulás itthon, korai lenne megmondani.

A magasabb terményárak akkor jelentenek gondot, ha a termékpálya következő szereplői – a malomipar és a pékek – az átadási árakban nem tudják érvényesíteni a megnövekedett alapanyagköltségeket – hívta fel a figyelmet a szakember.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára lapunknak elmondta: a malomipart nagyon súlyosan érinti a gabona áremelkedése, ezért biztos, hogy a feldolgozott termékek árában is emelkedés várható. Hogy mikor s milyen mértékben következik be az áremelés, az a terméktől és a feldolgozóüzemtől is függ. 

A feldolgozóipar most azon dolgozik, hogy a folyamatosan emelkedő alapanyagárakhoz tudja igazítani a termékei árát. Arra nem is merünk gondolni, hogy még ennél is drágább lesz a gabona

 – fogalmazott a főtitkár. 

Szavai szerint nagyon nehéz helyzetbe került idén a malomipar. Az alapanyagok mellett ugyanis az energia- és üzemanyagköltsé­geik is az egekbe szöktek, januártól pedig jelentős bérkorrekciót kell végrehajtaniuk. – Ha a termények egy fillérrel se drágultak volna, a magas energia- és üzemanyagárak miatt akkor is árat kellene emelnünk – jegyezte meg. Véleménye szerint drasztikus drágulásra kell számítani, az sem elképzelhetetlen, hogy a liszt ára akár 40 százalékkal emelkedjen a közeljövőben. – Nem azért van szükség ilyen mértékű áremelésre, hogy az ágazat magasabb profitot érjen el. Most a feldolgozóüzemek túlélése a tét – emelte ki Pótsa Zsófia.

Izer Norbert, a Pénzügyminiszté­rium adóügyekért felelős államtitkára a napokban jelentette be, hogy 2022-ben és az azt követő években is megmarad a gabonapiacon a fordított adózás intézménye. A 2012-ben bevezetett intézkedés, hogy a terménykereskedelem során sem a gazdálkodók, sem a közvetítő kereskedőcégek nem számítják fel a közterhet, azt a láncolat végén szereplő utolsó eladó számolja el és vallja be, vagyis a vevő által kifizetett áfa közvetlenül az államhoz kerül. Petőházi Tamás szerint fontos lépés volt, hogy a kormány el tudta érni Brüsszelben, hogy a gabonapiacon bevezessék a fordított adózást. Az intézkedés hatására szinte teljesen megtisztult a piac, a visszaélések száma drasztikusan csökkent. A szakember szerint lenne még tere az érintett termékkörök bővítésének. Vannak olyan kisebb volumenben termesztett fajok, amelyeket be lehetne vonni a fordított adózásba. 

Pótsa Zsófia is üdvözölte a kormány döntését. – Amíg ilyen magas az áfa, addig az egyetlen esélyünk a fordított adózás. Ezért is örülünk neki, hogy jövőre és talán az előttünk álló években is maradhat ez az intézkedés – tette hozzá a Gabonaszövetség főtitkára.

A borítókép illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.