Jól teljesítenek a bankrészvények

A legjobb évük az idei a 2008-as válság óta

Fellegi Tamás Péter
2021. 11. 22. 16:25
Wall Street banks have started enforcing stricter mask and vaccine
1334568020 Fotó: VIEW press
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immár 12-13 évvel ezelőtti pénzügyi válság óta a legjobb évzárás felé halad a részvénypiacokon a pénzügyi szektor. A bankpapírok iránti keresletet több tényező is hajtja, de rövid távon a legfontosabb az, hogy véget ért a rendkívül alacsony kamatok időszaka. A jelenleg tapasztalható inflációs folyamatok egyre inkább tartósnak tekinthetők, a jegybankok kamatemelési ciklusokba kezdenek, így az állampapírhozamok is emelkednek, és újra megjelenhetnek a banki kamatok, amelyek a fejlett országokban az utóbbi hat-hét évben gyakorlatilag nem léteztek.

Az úgynevezett MSCI részvényindex, amely a globális részvénypiacok együttes teljesítményét mérő szám, a pénzügyi részvények esetében harminc százalékot emelkedett idén, miközben a teljes részvénypiac nyeresége húsz százalék.

A pénzügyi válság után hosszú ideig nem voltak divatosak a bankpapírok: a befektetőkben sokáig élt a válság emléke, melyekben kiemelkedő szerepe volt azoknak a bankoknak, amelyek vásároltak az amerikai rossz ingatlanhitelekből létrehozott értékpapírokból. Noha sok bank jó eredményt hozott, nem lett divatos a szektor, az élre a technológiai részvények ugrottak.

A múlt évtized közepétől pedig a deflációs jelenségek, majd az ezek hatására soha nem látott mélységbe zuhanó kamatok miatt nem szerették a bankrészvényeket, hisz ilyen körülmények között lényeges nehezebben termel profitot a szektor. A járvány kezdete ismét ijedelmet hozott, azonban gyorsan kiderült, hogy a hatékony jegybanki és kormányzati intézkedések hatására a válság szinte egyáltalán nem érinti a bankrendszert. Ez végül önmagában is meghozta a befektetők kedvét, hisz a szektor válságállónak bizonyult, majd az emelkedő kamatkörnyezet hatására kifejezetten kedveltek lettek a papírok.

A két legnagyobb jegybank, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank még ugyan nem emelt kamatot, de lényegében mindenki elkerülhetetlennek tartja, hogy megkezdjék a kamatemelési ciklust, márpedig a tapasztalatok szerint a jegybanki kamatemelés jelentősen emeli a bankok nyereségességét, de most ez különösen így lesz, amikor ténylegesen nulláról indul a kamatok emelkedése.

A helyzet itthon is hasonló: a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb kapitalizációjú részvénye, az OTP már a járvány előtt jócskán meghaladta a pénzügyi válság előtti 11 ezer forintos csúcsát, majd ugyan a járvány okozta válság során ára a felére esett, pár hónap után újra emelkedni kezdett, és idén már túl is szárnyalta 16 ezer forintos örökös csúcsát, 20 ezer közelébe emelkedett, mielőtt korrekcióra került volna sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.