Bajban az osztrák hotelek

Bár a járványhelyzet globálisan fékezte eddig a nemzetközi utazásokat, a magyar járványkezelésnek köszönhetően a turizmust itthon már kevésbé sújtja a vírus, mint például Ausztriában, ahol mostanra a túlélésért küzdenek a szállodások.

2022. 01. 28. 13:13
Bcs, 2021. november 22. Elnptelenedett tr Bcs belvrosban 2021. november 22-n. Ausztriban a koronavrus gyors terjedse miatt a mai naptl teljes lezrst rendel el a kormny, 2022. februr 1-jtl pedig ktelez lesz a vdolts az orszgban. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet miatt az ausztriai szállodák 15 százaléka már bezárt vagy legalábbis tervezi a leállást. Az ágazat bajban van, mivel az év elején megszokott 70-75 százalékos kihasználtság helyett 

januárban mindössze 34 százalék körüli foglaltságot produkáltak az ottani hotelek, és februárra, márciusra is nagyjából a korábbi évekre jellemző forgalom felét éri el az eddigi szobafoglalások aránya. 

Az új év előtt bejelentett szigorú beutazási korlátozások már így is megfelezték az ausztriai szállodák szilveszteri forgalmát – hívta fel lapunk figyelmét Kovács Balázs. 

A szakértő úgy látja, a magyarországi turizmus szerencsésebb helyzetben van, mint az osztrák piac.           Fotó: GD Consulting

A GD Consulting bécsi tanácsadó cég vezetője rámutatott: évek óta krónikus a munkaerőhiány, ami tavaly nyáron még a magyar piacon is feszültséget okozott, mivel idő előtt átcsábították az egykor régióvezető Ausztriába a képzett szakembereket. Most azonban már létkérdéssé vált a foglalkoztatási helyzet a szállodások körében. 

– Az EU-ban több országot sújt a turizmusban kiélezett munkaerőhiány, ezért a keleti és nyugati tartományok között azt szorgalmazza a szállodaszektor, hogy a szezonális kihívásokat a munkanélkülieket is érintő rugalmas átcsoportosításokkal, továbbá a munkát terhelő adók csökkentésével lehessen orvosolni. Emellett eddig példátlan módon az egyes országok, így például Magyarország és Ausztria között is intenzív együttműködéseket kezdeményeznek az iparági szervezetek között – mondta. 

A helyzet súlyosságát egy friss felméréssel támasztják alá, eszerint 

az osztrák szállodaszövetség tagjai azért küzdenek, hogy már ne kelljen egyetlen napra se leállniuk, 

mivel a legnagyobb problémát már most is az elérhető munkaerő hiánya jelenti, ami a hotelek leállásával fellángolhat. 

– A járvány alatt a képzett dolgozókat hamar elszívták a versenyszféra más területei. Ezért a piaci szereplők elutasítják az újabb lockdownt – jelezte Kovács Balázs, hozzátéve, hogy Ausztriában jelenleg a szállodai pozíciók 15 százaléka betöltetlen, mivel a munkavállalók hat százaléka karanténban van, és a szálláshelyek 38 százaléka eleve csökkentett, illetve korlátozott szolgáltatásokkal igyekszik a jelenlegi állapotokat némileg orvosolni. 

– Ehhez képest a magyarországi helyzet sokkal kedvezőbb, akárcsak a kilátások a tavaszi nyitásra, mivel nem volt szükség a télen újabb kényszerpihenőre és a munkavállalók elbocsátására 

– jegyezte meg. 

– Várható tehát, hogy az idén az egyik legkomolyabb versenytényező a képzett munkaerő lesz a turizmusban – jelezte, hozzátéve, hogy Ausztriában nem számolnak azzal, hogy 2024 előtt az Európán kívüli piacokról jelentősen élénkülne a beutazó-forgalom, amely különösen rossz hír a városi szállodák számára.

 

Borítókép: A lockdownok idején teljesen elnéptelenedett Bécs belvárosa (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.