Elindult az orosz gáz Európa felé

A helyzet továbbra is feszült a piacokon, kiváltképp az orosz–ukrán konfliktus miatt.

Magyar Nemzet
2022. 01. 26. 10:04
null
Nagykapos, 2014. szeptember 2. A kelet-szlovákiai Nagykapos kompresszorállomása 2014. szeptember 2-án. Az állomáson ünnepélyesen üzembe helyezték a Szlovákiát Ukrajnával összekötő földgázvezetéket, amelyen oroszországi földgázt szállítanak Ukrajnába. (MTI/EPA/Filip Singer) Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legfontosabb uniós belépési ponton, az ukrán határnál lévő szlovákiai Nagykaposnál (Velke Kapusany) érkező orosz földgáz mennyisége kedden az idei legmagasabb szintre emelkedhetett. A január 1-je óta legmagasabb számokat regisztráló Eustream adatait a Világgazdaság ismertette, hozzátéve, hogy ezzel együtt is jóval kevesebb földgáz áramlik Oroszországból Ukrajnán át az unióba, mint az ilyenkor megszokott. Tavaly januárban ugyanis a napi átlagos áramlás több mint 760 gigawattóra volt, szemben a keddre várt 446-tal.

A földgáz irányadó határidős jegyzése azonnal elkezdett esni a holland TTF gáztőzsdén, szerda reggelre elérve a 87 euró/MWh értéket, igaz, onnan ismét emelkedni kezdett, de a két órával későbbi, 90 euró körüli ár még mindig tízszázalékos esést jelent egy nap alatt. Hétfőn a fokozódó orosz–ukrán feszültség nyomán 18 százalékkal lőtt ki az ár. Bár a geopolitikai feszültség nem enyhült, most amiatt lehetnek kissé bizakodóbbak a kereskedők, hogy a korábban vártnál melegebb időjárásra lehet számítani a térségben, emellett élénkülő légmozgás várható, ami miatt a napokban felfuthat a szélenergia-termelés. 

Az orosz–ukrán konfliktus kiéleződése tehát továbbra is magas kockázatot jelent a gázpiacokon is, a fegyveres konfliktus kirobbanása ugyanis tovább csökkenthetné az Európába irányuló gázáramlást egy olyan időszakban, amikor a kontinens készletei amúgy is vészesen alacsonyak, a kereslet pedig az évszaknak megfelelően továbbra is magas. Helima Croft, az RBC Capital Markets nemzetközi befektetési bank munkatársa szerint az Ukrajna elleni orosz invázió kockázata a következő hetekben ötven százalék feletti, és ha megtörténne, jelentősen növelné az olaj és a gáz jegyzését.

A Bloomberg adatai szerint ugyanakkor a hónap végéig legalább 27 LNG-szállító tartályhajó köthet ki Európában, ami azt jelzi, hogy noha az európai gázzal még mindig felárral kereskednek az ázsiai árakhoz képest, a különbség hamarosan csökkenhet.

Borítókép: a kelet-szlovákiai Nagykapos kompresszorállomása 2014. szeptember 2-án, amikor üzembe helyezték a Szlovákiát Ukrajnával összekötő földgázvezetéket, amelyen oroszországi földgázt szállítanak Ukrajnába (MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.