Kirívó eset nélkül zárult az adventi razzia

Megnyugtató eredményekkel zárult a Nébih téli szezonális ellenőrzés-sorozata. Az egy hónapig tartó kiemelt vizsgálatok során kirívó jogsértést nem tapasztaltak a hatóság szakemberei.

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 15:00
Budapest, 2017. november 10. Adventi s karcsonyi vsr Budapesten a Vrsmarty tren 2017. november 10-n, a nyitnapon. MTI Fot: Mnus Mrton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által december 1. és 31. között elrendelt kiemelt ellenőrzés. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei ez idő alatt összesen 2748 ellenőrzést végeztek el, a feltárt szabálytalanságok miatt tíz figyelmeztetést és 154 bírságot szabtak ki, összesen 11,3 millió forint értékben. Ez az összeg meghaladja az elmúlt évben kirótt bírság mértékét, ami 8,1 millió forint volt.  

A Nébih a gasztronómiai hagyományokra tekintettel, kiemelten ellenőrizte többek között a hús és a húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítását. A kereskedelemben hangsúlyt kapott az általános higiénia, az élőhal-árusítás, a friss sertés- és a baromfihús származásának feltüntetése, valamint az édesipari termékek forgalmazásának ellenőrzése. 

A kiemelt ellenőrzés során a hatóság szakemberei összesen 10 421 hazai és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek, ebből 461 tételt kellett kivonni a forgalomból, 20,7 tonna mennyiségben. Az élelmiszerek közül a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt kellett a legtöbb tételt kivonni a forgalomból, ezt a nyomonkövetési hiányosságok és a jelölési problémák követték. 

A Nébih laboratóriumai összesen 139 élelmiszermintából 18 dió-, két mák- és három bejglitermék esetében merült fel érzékszervi kifogás. Ezen ügyekben hatósági eljárás indult. Az édesipari termékek ellenőrzése során összesen 189 kg édességet kellett kivonni a forgalomból. Az árusított élő halak eredetét igazoló dokumentumok és a friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése a legtöbb helyen megfelelt az előírásoknak.

A vendéglátásban főként higiéniai problémák fordultak elő. Az adventi és karácsonyi vásárokon, rendezvényeken kitelepült 123 ellenőrzött vendéglátónál öt esetben találtak higiéniai problémát, egy helyen nem volt megfelelő a nyomonkövetés és 11 helyen hiányzott a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzésének során a szezonális termékek mellett a hatóság kiemelten ellenőrizte a gesztenye forgalmazását is. Egy esetben a nyomonkövethetőség hiánya miatt indult eljárás, egy Kínából származó tétel pedig penészes volt. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.