Már látni, mibe érdemes az idén pénzt fektetni

Folytatódik a szűkös kínálat az energiapiacokon, akár évekig is kitarthat a magas árkörnyezet.

Magyar Nemzet
2022. 01. 19. 11:52
A windmill is pictured near the cooling towers of the Doel nuclear plant of Electrabel in Doel near Antwerp
A Schelde folyónál működő Doel atomerőmű két blokkját 2015 első felében állították le Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már 2018–2019 környékén is látszott, hogy az olaj- és a gázpiacokon a szükségesnél kevesebb a beruházás. Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint az olaj iránti kereslet még 2030-ig, a gázéhség pedig 2040-ig növekszik, a beruházások mértéke pedig 2020-ban évtizedes mélypontját érte el, továbbra is igen feszes kereslet-kínálati körülmények várhatók – mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtóbeszélgetésén. Hozzátette: a pandémia lecsengésével a jelenleginél is nagyobb lesz az energiahordozók iránti igény, ami viszonylag alacsony kínálattal találkozik majd. Az enyhülésben azért sem lehet feltétlenül bízni, mert a zöldátmenet miatt erős nyomás nehezedik a cégekre, hogy már ne az olaj- és gáziparba fektessenek.

Mindez magasabb árakat eredményez, ami begyűrűzik más területekre is, tehát a korábban megszokottnál magasabb infláció is tartósabban maradhat velünk annál, mint amire számítani lehetett. Az olaj világpiaci hordónkénti ára az idei első fél évben nyolcvan-kilencven dollár között alakulhat, és ez a szint az év második felében akár tovább is emelkedhet.

Az európai gázpiacról elmondta: a tavaly év végi nyomás ugyan mostanra valamelyest enyhült, de jelenleg is a 2020-as átlagár hat-hétszeresén folyik a tőzsdei határidős kereskedés. A gázárak emelkedésében további kockázat az orosz–ukrán konfliktus kiéleződése. Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat, vagyis az atom- és szénerőművek leállítása miatt. Szerinte tévedés azt gondolni, hogy atom- és gázerőművek nélkül végrehajtható az energiaátmenet, aminek a végrehajtása nem pusztán pénz kérdése, hanem technológiai megoldások is szükségesek hozzá. Pletser Tamás úgy látja, a zöldberuházásokat első sorban a piaci szereplőknek kell megoldaniuk, és nem az állami szerepvállalásra kell várni.

Az olaj- és gázipari részvények továbbra is alulárazottak, így a kisbefektetőknek is érdemes ezekben gondolkodni, de a német atomerőművek bezárása miatt ajánlott megnézni a nukleáris energiával foglalkozó kanadai és francia cégek papírjait, illetve a megújuló energiaforrások területén is több jó befektetési lehetőség kínálkozik.

– Az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére továbbra is jelentős szabad pénzmennyiség keresi a helyét a világban, így a részvénypiacokon is van tér a növekedésre. Tavaly a hagyományos energiaszektor mellett a bankok, valamint a kereskedelmi cégek és az ingatlantársaságok teljesítettek jól. Az idén érdemes figyelni azokra az értékalapú cégekre, amelyek inflációs környezetben képesek áremelést érvényesíteni, a szektorok terén pedig az ipar, a technológia, a fogyasztás és csillapodó pandémia esetén a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok – fogalmazott Varga Ádám Advisory desk és termékfejlesztési vezető.

Borítókép: A belga Doel atomerőmű. Amíg működik, segíti a stabilitást (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.