Négy és fél százalék lehet az idei magyar növekedés

A jegybanki alapkamat öt százalék körül tetőzhet, a magyar gazdasági növekedés dinamikus lehet, és elérheti a négy és fél százalékot. Befektetni most értékalapú részvénybe érdemes a növekedésiekkel szemben – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén.

Fellegi Tamás Péter
2022. 01. 26. 15:08
null
Budapest 20191210 Equilor Alapkezelő bróker tőzsde kereskedő foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmasnak ígérkezik az idei év makrogazdasági és befektetési szempontból is az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint. Makrogazdasági szinten jelenleg az infláció a legnagyobb kihívás, ugyanakkor a járvány hatásai is velünk vannak még. Az áremelkedés üteme globálisan decemberben rekordmagasságokban mozgott:

– az Egyesült Államokban negyven éve nem látott mértékben hét,

– az eurózónában az euró bevezetése óta nem tapasztalt öt,

– míg Magyarországon 7,4 százalékkal emelkedtek az árak éves összehasonlításban.

Nálunk az erős inflációs nyomásra gyorsan reagál a jegybank, ugyanakkor sokkal szigorúbb fiskális programra van szükség, hogy a költségvetési hiánycél elérhető legyen. Az alapkamat Varga Zoltán szenior elemző szerint öt százalék körül tetőzhet az egyhetes kamattal együtt.

Az első félévben a belső fogyasztás húzza felfelé a gazdasági növekedést, ezt követően az ellátási láncok helyreállásával a külső kereslet is kedvezően befolyásolhatja az adatokat, így a növekedés idén négy és fél százalékon, jövőre 3,8 százalékon alakulhat.

A forint árfolyamában kismértékű erősödést várnak, ezt támogatja az MNB kamatemelési ciklusa és a növekedési kilátások. Az euró és a dollár viszonylatában dollárerősödést várnak, miután a Fed és az EKB monetáris politikája széttartó. A svájci frank mint menekülőeszköz erősödik, viszont a korábbiakkal szemben most nem akarja a svájci jegybank gyengíteni, mivel az erős frank mérsékli az inflációt.

Mindeközben túl optimisták az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed inflációs előrejelzései, kénytelenek lesznek megemelni ezeket. De eddig is csak kullogott a Fed az események után: először jelentéktelennek, majd rövid távúnak ítélte meg az inflációs hatásokat. Az USA-ban ugyanakkor elérték a teljes foglalkoztatottságot, ami négy százalék körüli munkanélküliségnél áll elő, és ugyan négymillióval kevesebb a munkahely, mint a járvány előtt, mégis munkaerőhiány van egyes ágazatokban.

Vélhetően márciusban lesz az első kamatdöntő ülés a Fed esetében, amikor ténylegesen kamatemelésre kerül sor, illetve arra érdemes figyelni, hogy mikor indul meg a jegybanki mérleg leépítése (az eszközvásárlási programok során kibocsátott pénz visszavétele). Korábban előfordult, hogy nagyobb részvénypiaci esésnél visszaléptek ettől, félvén attól, hogy a tőzsdei pánik a gazdasági növekedést és a fogyasztást visszaveti, ugyanakkor ezt a szempontot most háttérbe szoríthatja az igen magas infláció.

Az Európai Központi Bank (EKB) is teljesen lemaradt:

miközben az eurózónában is igen magas az infláció, a jegybank még mindig azt kommunikálja, hogy jövőre két százalékra csökken a szint, ami irreálisnak tűnik.

A munkanélküliség folyamatosan mérséklődik, de továbbra is nagyok a régiók közti eltérések. Nagy gond lehet még az eladósodásból, különösen Görögország és Olaszország esetében. A rendkívüli eszközvásárlási programot mindenesetre kivezetik, a normál szintű marad, kamatemelésről talán az év második felében döntenek.

Török Lajos vezető elemző azt a kérdést vizsgálta, hogy mibe érdemes fektetni a jelenlegi helyzetben. A szakember szerint az inflációkövető államkötvények jelentik a legnagyobb biztonságot, akár forintban, akár euróban, ugyanakkor a MÁP Plusz elvesztette vonzerejét. Újra vonzó lehet a diszkontkincstárjegy, főleg tőkepiaci ügyletek esetén alapletétnek.

A részvénypiacon az értékalapú befektetésre érdemes koncentrálni, sőt egyenesen értékalapú tőzsdén kereskedett befektetési alap részvényeit (ETF-et) venni, és növekedési részvény ETF-et eladni (shortolni), mivel a növekvő kamatok és csökkenő jegybanki pénzmennyiség időszakában a fundamentálisan erős részvények felértékelődnek. Egy új, érdekes szegmens a metaverzum, különösen érdekesek lehetnek az olyan részvények, mint a Roblox, ahol a felhasználók kreátorok és fogyasztók is lehetnek (aki új játékot hoz létre, részesedést kap annak árbevételéből).

Itthon vonzók lehetnek az ingatlancégek, mint a Duna House és a Graphisoft Park, miközben egy helyen nincs stabilitás az ingatlanpiacon: Kínában, ez a növekedést is visszavetheti, sőt akár az USA növekedése meg is előzheti Kínáét idén emiatt.

Borítókép: Munka az Equilor Alapkezelőnél (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.