Profitadót vet ki a multikra Románia

A nagyhatalmak mozgásaira mindig éberen figyelő Románia is csatlakozik a multinacionális vállalatokra kirótt globális minimál­adó érvényesítéséhez.

2022. 01. 22. 11:10
Logo of Google is seen at VivaTech fair in Paris
Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kortrendnek megfelelően a ­Facebookon jelentette be Adrian Caciu (képünkön) pénzügyminiszter, hogy Románia 2023. január elsejétől kiveti a tizenöt százalékos globális minimumadót a multinacio­nális cégekre. A tárcavezető az uniós pénzügyminiszterekkel folytatott brüsszeli tárgyalássorozat után jelezte, Románia kész sürgősen átültetni saját jogrendjébe a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a multinacionális cégek tizenöt százalékos adójára vonatkozó szabályait. „Eltökéltek vagyunk abban, hogy 2023. január elsején készen álljunk a döntés gyakorlatba ültetésére. Elsősorban az energetikai válság közepette érezzük kötelességünknek olyan gazdasági környezetet kialakítani, hogy a helyi piacon működő nagy vállalkozások korrekt adót fizessenek, összefüggésben az általuk Romániában megkeresett eurómil­liárdokkal” – fogalmazott a miniszter.

Mint ismeretes, a 2021. október 30-i római csúcstalálkozójukon a G20-országcsoport vezetői támogatták az OECD tizenöt százalékos globális minimál­adóra tett javaslatát. A határozat révén a csoport vezetői felszólították az OECD-vel együttműködő országokat és joghatóságokat, hogy mielőbb dolgozzák ki a modell szabályait és a többoldalú eszközöket az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS) elleni, tizenöt pontból álló akcióterv végrehajtására. 

A megállapodás lényege, hogy a kormányok a jövőben egységesen tizenöt százalékos társasági adót alkalmaznának a multinacionális vállalatokra, köztük az olyan óriáscégekre, mint a Google, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és az Apple. A cél: megnehezíteni számukra az adóelkerülést, amelyet többek között úgy értek el, hogy alacsony adózású országokban hoztak létre irodákat.

Addig is azonban a román kormány az elkövetkező hetekben megvizsgálja az energiaszolgáltatókra mért extra adó lehetőségét. – Az ügyben vizsgálódunk, tárgyalni fogunk valamennyi érintett féllel. A profitokat néhány napon belül nyilvánosságra hozzák az érintett cégek. Egyes vállalatok kötelesek is ezt megtenni, mivel jelen vannak a tőzsdén – jelentette ki Adrian Caciu a Digi 24 hírtelevízióban. A szociáldemokraták által kezdeményezett áfacsökkentést a miniszter prociklikus intézkedésnek nevezte, ami első ránézésre csökkentheti a fogyasztói árat, de csak ideiglenesen. A szabályozott energiaárakhoz való visszatérés kapcsán úgy fogalmazott, „lehet róla beszélni”, ám az Európai Unió tagállamaként Romániának követnie kell az energiaügyi irányelvet, az Európai Bizottság ajánlásait.

A román kormány idei prioritásai között szerepel az áfabeszedés felgyorsítása és az adócsalás visszaszorítása. 

A miniszter fontosnak tartotta jelezni: legutóbb Brüsszelben biztosította Pau­lo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős uniós biztost az áfabeszedés hatékonyságának a felgyorsításáról és az adócsalás visszaszorításáról. Ezáltal is szeretnék biztosítani az év egyik alapvető céljának az elérését, a GDP 6,7 százalékának megfelelő összegű beruházások megvalósítását. – Meggyőződésem, hogy ezek az intézkedések gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt igazságosak és szükségesek. Létfontosságú, hogy a gazdaságban megtermelt hozzáadott érték visszatérjen az emberekhez, finanszírozva a kisvállalkozások, a gazdák, a családi vállalkozásokból tisztességesen élők támogatását célzó intézkedéseket – összegzett Adrian Caciu.

Borítókép: A cél az, hogy az olyan cégek se kerüljék el a közterhek megfizetését, mint a Google (Fotó:Reuters/Charles Platiau) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.