Visszatér a valós értékek kora

Az elmúlt években szárnyalt a bitcoin és sok más kriptodeviza, továbbá sok olyan cég részvénye, amelyekről alig lehetett konkrétumokat tudni, vállalati nyereségről pedig szó sem volt. Úgy tűnik, hogy a befektetők számára újra a tényleges értékek válnak meghatározóvá.

Fellegi Tamás Péter
2022. 01. 12. 6:55
First Bitcoin Futures ETF To Trade On NYSE Debuts On The Exchange
US-FIRST-BITCOIN-FUTURES-ETF-TO-TRADE-ON-NYSE-DEBUTS-ON-THE-EXCH Fotó: SPENCER PLATT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi csúcsok óta már elég sokat esett a bitcoin árfolyama a piacokon, de múlt hét közepén a folyamat felgyorsult, és nagyjából hasonlóan viselkedtek az ismertebb kriptodevizák is. Az időzítés nem véletlen: ekkor látott napvilágot ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Ebből az derült ki, hogy 

a Fed nemcsak kivezeti az eszközvásárlási programot, de meg is kezdi az ennek során a piacra bocsátott összeg visszavonását, hogy hatékonyabban léphessen fel a magas infláció ellen.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak elapadnak a pénzcsapok, amelyek a piacok szárnyalását fűtötték, de a meglévő mennyiség is fogyni kezd, annak következtében, hogy a Fed nem újítja meg a nála lévő, éppen kifutó állampapírok egy részét, így azok helyett az államkincstárnak újra a piacról kell pénzt felvennie a kötvények kibocsátása által. Ha nagyobb a kötvénykínálat, akkor kisebb lesz az ár, ami nagyobb hozamot eredményez a kötvényeknél, így részvények és kriptodevizák helyett többen vesznek állampapírt.

Ilyen esetben a befektetők először jellemzően azokat a részvényeket és egyéb eszközöket adják el, amelyeket a gyors áremelkedés reményében tartottak előszeretettel a portfóliójukban, de a fundamentumaik gyengék. Ilyenek tipikusan a kriptodevizák, de a Nasdaq Composite index tagjai közül – ami több ezer részvényt jelent – a 40 százalékot is meghaladja azok aránya, amelyek korábbi árfolyamcsúcsukról legalább 50 százalékkal estek, miközben maga az index még viszonylag közel van a csúcshoz. Ez látszólag ellentmondás, de könnyen megmagyarázható: kis cégek részvényeiről van szó, amelyek súlya összességében is alacsony az indexen belül, így azt nem húzzák le számotte­vően. (Ahogy a BUX esetében is a részvények több mint fele az index értékének kevesebb mint négy százalékát adja).

Mint emlékezetes, hasonló folyamat a Nasdaqon húsz éve játszódott le, amikor a technológiai részvények ára túl magasra emelkedett. Ez volt az úgynevezett dotcomlufi, amely aztán kipukkadt, és végül a nagyobb részvények értékét is visszahúzta. Most nem teljesen ez a helyzet: a nagyobb cégek részvényei nem feltétlenül túlárazottak, így stabilak maradhatnak. Ám a gyenge fundamentumú részvényeket – pláne a kriptodevizákat – elkezdik eladni a befektetők, amikor jegybanki pénzszűkítést és a kockázatmentes állampapírhozamok emelkedését várják. 

Hogy ez a folyamat meddig tart, az vélhetően a Fed lépéseitől függ, hiszen nem mindegy, mekkora lesz az idén a kamatemelés mértéke, illetve mekkora összeget terveznek havonta visszavonni az elmúlt két évben a piacra bocsátott több ezer milliárd dolláros fedezetlen pénzből.

Borítókép: A Nasdaq Composite tagjai közül jó néhányan jelentősen visszacsúsztak a korábbi árfolyamcsúcsról (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.